Εμμηνόπαυση: Μύθοι και ταμπού- Τι ρόλο παίζουν άσκηση και διατροφή

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η γυναίκα παύει να έχει έμμηνη ρήση και βρίσκεται συνήθως αντιμέτωπη με κάποια συμπτώματα που διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισής τους και τι ρόλο παίζουν η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, η άσκηση, αλλά και η διατροφή.

Ο Νίκος Παπανικολάου, γυναικολόγος-ουρολόγος μίλησε στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 για την εμμηνόπαυση και τρόπους αντιμετώπισης μιας νέας φάσης που θα χρειαστεί να περάσει κάθε γυναίκα, ενώ στάθηκε και σε ζητήματα, όπως η νέα φαρμακευτική ορμονική αγωγή για παράταση.

«Υπάρχουν αρκετοί μύθοι πάνω σε αυτό, για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, υπήρχε ταμπού και κάποια χρόνια πριν είχαν γίνει μελέτες ότι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού. Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι γυναίκες βίωναν τελείως διαφορετικά τα πράγματα, πλέον η σύγχρονη γυναίκα έχει δικαίωμα στη ζωή, δραστηριοποιείται.

Τα τελευταία χρόνια άρχισαν οι μελέτες να δείχνουν διαφορετικά πράγματα και μάλιστα άρχισε να φαίνεται ότι οι μελέτες που έγιναν τότε είχαν γίνει σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου τα συμπτώματα και η συχνότητα είναι διαφορετικά. Χρειάζεται να σταθμίσουμε τα συν και τα πλην της χορήγησης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και γι’ αυτό προσπαθήσουμε την περιορίσουμε τη χορήγηση σε κάποια χρόνια, θα δώσουν ένα όφελος στις γυναίκες. Η χορήγηση συνίσταται για λίγα χρόνια, σε γυναίκες που έτσι κι αλλιώς ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι πιο χαμηλός από ότι σε γυναίκες 70 ετών. Την εμμηνόπαυση τη βιώνει κάθε γυναίκα διαφορετικά. Υπάρχουν διαφορετικά προβλήματα στο πριν της εμμηνόπαυσης και στο μετά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Παπανικολάου.

Μέσω του σωματείου Τέχνης Τεχνήεσσα, πολλές γυναίκες ασκούνται μέσω του προγράμματος άσκηση και υγεία μετά τα -ήντα. Η κα.Ντίνα Παγούνη, μίλησε για τα οφέλη της άσκησης, ενώ και οι γυναίκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αναφέρθηκαν στα οφέλη από το ασκησιολόγιο που ακολουθούν. «Απευθυνόμαστε σε γυναίκες μετά τα πρώτα -ήντα, ο σκοπός μας είναι να έχουμε ένα καλό μυοσκελετικό σύστημα, να αναπτύξουμε την ισορροπία και την ιδιαίτερα την ιδιοδεκτικότητα. Ξεκινήσαμε εδώ και τρία χρόνια, για τις γυναίκες μετά τα πρώτα -ήντα, είναι πολύ σημαντική γιατί μετά την εμμηνόπαυση το μυικό σύστημα αδυνατεί, πέφτουν τα οιστρογόνα και χρειάζεται να το διατηρήσουμε. Εκτός από το ότι η άσκηση λειτουργεί προληπτικά, αλλά και θεραπευτικά. Κρατάμε το μυοσκελετικό σε εγρίγορση και προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα κορμό που θα στέκεται όρθιος και σωστά και σημαντικό είναι το πως πατάμε στα πόδια μας. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται, να ξεκινήσει τη γυμναστική, είναι ένα δώρο στον εαυτό μας και ιδιαίτερα όταν περνάμε τα πρώτα -ήντα και τα δεύτερα. Υπάρχει η βιολογική ηλικία και η ληξιαρχική ηλικία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος