Ελπιδοφόρο μήνυμα για την πανδημία από την Βρετανία

Από τις 23 Μαρτίου του 2020 έως σήμερα η Βρετανία βίωσε 208 ημέρες εθνικής απομόνωσης, λόγω της πανδημίας, με τεράστιο αντίκτυπο σε κοινωνικό, εργασιακό ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο. «Προ τριμήνου βρισκόμασταν σε εμπόλεμη κατάσταση» τονίζει η Κική Σονίδου, πρόεδρος του συλλόγου γιατρών Ηνωμένου Βασιλείου. Ήδη 32 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, μεταξύ των οποίων όλοι οι ηλικιωμένοι, ενώ οι πολίτες τηρούν με αυστηρότητα τα περιοριστικά μέτρα. Τα καταστήματα και το εμπόριο θα ανοίξουν από τις 12 Απριλίου, αλλά τα μέτρα θα τηρηθούν έως το φθινόπωρο.  Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε πως υπήρξε μια πενταετής έρευνα για τους κορωνοϊούς, που έδωσε τα σημερινά αποτελέσματα. Από τα 18,5 εκατ. πολιτών που το έλαβαν κατεγράφησαν μόλις 30 περιπτώσεις ανεπιθύμητων παρενεργειών. Όπως είπε η κ. Σονίδου «βασιζόμαστε σε αποδείξεις και όχι σε ενδείξεις για την καταλληλότητα ενός εμβολίου».

Έπειτα από ένα χρόνο απαγορεύσεων και μετά από τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού η Βρετανία επιχειρεί τα πρώτα βήματα άρσης των περιορισμών. Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο «φωτεινός σηματοδότης» της βρετανικής κυβέρνησης για τα διεθνή ταξίδια, δημιουργεί χώρες διαφορετικών κατηγοριών: κόκκινες, πράσινες. Στην κόκκινη λίστα περιλαμβάνονται τα κράτη από και προς τα οποία απαγορεύεται να ταξιδεύουν οι Βρετανοί. Όπως σημειώνεται σε κυβερνητική Οδηγία η λίστα υπόκειται σε προσθαφαιρέσεις και είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί ποιες χώρες θα βρίσκονται στην πράσινη, κάτι που ενδιαφέρει άμεσα την Ελλάδα. Το Global Travel Taskforce θα δημοσιεύσει την έκθεσή του, με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα, αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με έγγραφο, της βρετανικής κυβέρνησης: «Η επιτυχία της διάθεσης του εμβολιασμού, παράλληλα με την μείωση των μολύνσεων και της νοσηλείας, ανοίγει το δρόμο για την ασφαλή και σταδιακή άρση των περιορισμών. Ο εμβολιασμός σημαίνει ότι λιγότερα άτομα θα προσβληθούν από τον COVID-19 και ότι όσοι εμβολιαστούν είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πάνε στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν. Ωστόσο, δεν θα το πάρουν ορισμένες ομάδες, όπως παιδιά, για τις οποίες το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Ακόμα και όταν εμβολιάζονται οι άνθρωποι, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να μολυνθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και, όπως όλοι οι ιοί, ο COVID-19 μπορεί να μεταλλαχθεί. Ως αποτέλεσμα, καθώς θα αρθεί το lockdown, δυστυχώς θα υπάρξουν περισσότερα κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι. Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει προσεκτική προσέγγιση για την χαλάρωση του lockdown».[1]

Ο υπουργός εμβολιασμών Nadhim Zahawi, δήλωσε στο ITV News ότι «πριν από την άρση των μέτρων θα πρέπει να απαντηθεί εάν τα νέα στελέχη μεταλλάσσονται για να “διαφύγουν” τα εμβόλια». Αυτό δεν έχει απαντηθεί, εξ ου και η επιφυλακτικότητα των  ανακοινώσεων του Μπόρις Τζόνσον. Όπως είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, την Δευτέρα 12 Απριλίου η Αγγλία θα προχωρήσει στο βήμα “2” του οδικού χάρτη, που έχει σχεδιαστεί. «Δεδομένης της καταστάσεως της πανδημίας στο εξωτερικό και της προόδου των προγραμμάτων εμβολιασμού σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει ότι τα μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια μπορούν να ξαναρχίσουν από τις 17 Μαΐου».

[1] “COVID-19 Response – Spring 2021” https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-response-spring-2021/covid-19-response-spring-2021

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος