Ελπίδες γεννά το νέο φάρμακο για το Αλτσχάϊμερ

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την Δευτέρα το Biogen Aducanumab ως την πρώτη δράση ουσία αντιμετώπισης των πιθανών αιτίων της νόσου του Alzheimer παρά τη διαμάχη σχετικά με το εάν τα κλινικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το φάρμακο λειτουργεί.

Η Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος- ψυχίατρος, πρόεδρος εταιρείας Αλτσχάιμερ, εξηγεί ότι «είναι το πρώτο φάρμακο μετά από 18 χρόνια και στοχεύει στις εκφυλιστικές διεργασίες του εγκεφάλου. Δεν είναι πανάκεια. Απευθύνεται σε επιλεγμένους πληθυσμούς, που βρίσκονται σε προ-στάδιο της νόσου. Και απαιτείται ένα τέστ που να βεβαιώνει ότι υπάρχει η συγκέντρωση του Β΄ αμυλωϊδούς στον εγκέφαλο». Η εφαρμογή θα είναι σύντομη και υπάρχει πίεση από τους ασθενείς και τις διάφορες οργανώσεις. Όπως τονίζει η κ. Σακκά πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της νόσου είναι το περιβάλλον του ασθενούς. Χρειάζεται να αυξηθούν οι ειδικές μονάδες, φροντίδας ατόμων, κυρίως σε δομές του δημοσίου, οι οποίες προς το παρόν είναι πολύ λίγες. Οι περισσότεροι καταλήγουν σε ιδιωτικά κέντρα και όπως σημειώνει η κ. Σακκά, το 70% των φιλοξενουμένων στις μονάδες φροντίδας υποφέρουν από άνοια. Για τους φροντιστές υπενθυμίζεται η τηλεφωνική γραμμή 1102, όπου μπορούν να προσφύγουν αναζητώντας βοήθεια από ειδικές οργανώσεις.

Το Αλτσχάιμερ είναι η έκτη αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Ωστόσο, κάποια πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. “Αυτό δεν είναι θεραπεία. Ελπίζουμε ότι θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου,” δήλωσε ο Δρ Ronald Petersen, ειδικός για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στην κλινική Mayo. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στην ιστοσελίδα της ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές του Aduhelm ήταν μικτά, αλλά το φάρμακο αποδείχθηκε ότι μειώνει τις πλάκες αμυλοειδούς βήτα στον εγκέφαλο, κάτι που είναι πιθανό να ωφελήσει τους ασθενείς. Αντικρουόμενες είναι οι θέσεις των επιστημόνων. Ο Δρ Caleb Alexander, ερευνητής φαρμάκων στο Johns Hopkins και μέλος στην  επιτροπή του FDA ο οποίος ψήφισε κατά της έγκρισης του φαρμάκου δήλωσε έκπληκτος και απογοητευμένος, γιατί όπως είπε το σύνολο των στοιχείων δεν είναι πειστικό. Ορισμένοι ασθενείς που δοκίμασαν το φάρμακο παρουσίασαν επικίνδυνο οίδημα στον εγκέφαλο, ως παρενέργεια. Στην Wall Street εκτιμούν ότι οι ετήσιες πωλήσεις του φαρμάκου θα κυμανθούν από 10 έως 50 δις δολάρια, καθώς οι μετοχές του φαρμάκου εκτινάχθηκαν στα ύψη. Η Biogen είπε ότι έχει τιμολογήσει το φάρμακο, που πωλείται ως Aduhelm, σε 56.000 $ ετησίως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος