Εκτός ενισχύσεων του «μέτρου 23» αμυγδαλοκαλλιεργητές, αμπελουργοί και μελισσοκόμοι της Αρκαδίας

Στην Τρίπολη οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα, οι καλλιέργειες των οποίων είχαν πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από φυσικές καταστροφές. Οι παραγωγοί φαίνεται ότι μένουν εκτός της έκτακτης στήριξης ρευστότητας. Πρόκειται για 1.300 αγρότες σε όλη την Αρκαδία, 1.000 στον Δήμο Τρίπολης.

Ο αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα Γιάννης Χασάπης, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για το ζήτημα που έχει προκύψει.

«Οι παραγωγοί του Δήμου Τρίπολης αλλά και της Αρκαδίας, ενώ στην αρχή δεν είχαν ενταχθεί οι καλλιέργειες μας στο μέτρο στήριξης 23, μετά από κάποιες παρεμβάσεις τις οποίες αποδέχτηκε το Υπουργείο, εισήγαγε κάποια συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα τα οποία καλύπτουν το 80 – 90% της παραγωγής του Δήμου μας.
Αυτά είναι η άμπελος, τα επιτραπέζια σταφύλια, τα αμύγδαλα, τα αχλάδια, οι μελισσοκόμοι, αρκετές καλλιέργειες και αρκετές δραστηριότητες οι οποίες έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Έτσι λοιπόν κατά την αρχή ήταν εκτός του μέτρου στήριξης 23. Στη συνέχεια εντάχθηκαν και αυτά στο μέτρο στήριξης. Από τις 10 μέχρι τις 17 του περασμένου μήνα, οι παραγωγοί μας έπρεπε να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέσω της πλατφόρμας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις αποζημιώσεις.

Το πληροφοριακό σύστημα, ενώ αρχικά ενέκρινε αυτές τις αιτήσεις παρουσιάζοντας δίπλα στον κάθε παραγωγό μας ακόμη και το ποσό της επιδότησης που θα δικαιούται κατά την 1η Ιουλίου, αφαιρέθηκαν αυτοί οι παραγωγοί το πληροφοριακό σύστημα και έτσι λοιπόν ουσιαστικά όλοι μείναμε έκπληκτοι και αντιληφθήκαμε ότι πλέον τα προϊόντα τα οποία αρχικά είχε εντάξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως πληττόμενα προϊόντα, από την 1η Ιουλίου βρίσκονται εκτός των πληττόμενων προϊόντων που στηρίζει το μέτρο ρευστότητας 23. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να τονιστεί ότι η βασική προϋπόθεση για να δικαιούνται οι παραγωγοί μας την επιδότηση της στήριξης από το Μέτρο 23, ήταν η μείωση της παραγωγής κατά 30%. Αυτό λοιπόν, όταν το 2023 είχαμε μια πολύ κακή χρονιά με μειωμένη παραγωγή ας πούμε στο αμπέλι πάνω από 75% ή στο αχλάδι λόγω περονόσπορου και λόγω καύσωνα πάνω από 75%.
Όπως αντιλαμβάνεστε είναι δύσκολο να υπάρχει την επόμενη χρονιά μείωση από την ήδη πολύ μεγάλη μειωμένη παραγωγή που είχαμε το ’23. Η παραγωγή, ο Δήμος Τρίπολης και οι φορείς ζητούν να αρθεί αυτή η αδικία της τελευταίας χρονιάς και να υπάρχει ο μέσος όρος των τελευταίων τριών ετών, ώστε να αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγάλη μείωση, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεγάλη μείωση σύμφωνα με το υπουργείο και έτσι να μπορεί δίκαια και αξιοκρατικά να επιχορηγηθούν οι παραγωγοί μας. Ευελπιστούμε ότι κάποια προϊόντα και όχι συγκεκριμένοι παραγωγοί, κάποια προϊόντα θα ενταχθούν και έτσι θα μπορεί να ενισχυθεί η τοπική οικονομία, που πρέπει να τονίσουμε ότι για την Τρίπολη, για την Αρκαδία ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα πυλώνα ανάπτυξης για την τοπική οικονομία».


Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Πέγκη Μπρούσαλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος