Εκσυγχρονίζεται η συγκομιδή πατάτας στο Νευροκόπι  

Σε άλλο επίπεδο περνά η συγκομιδή της πασίγνωστης πατάτας Νευροκοπίου, καθώς  τα εργατικά χέρια αναμένεται να αντικατασταθούν σύντομα από εξειδικευμένα μηχανήματα.

Τρόπους εκσυγχρονισμού στην συγκομιδή και μείωση του κόστους αναζητούν το τελευταίο διάστημα οι καλλιεργητές του νομού Δράμας.

Έτσι, κατέθεσαν στο Ταμείο Ανάκαμψης ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των αγροτών, προκειμένου να προμηθευτούν ειδικά μηχανήματα συλλογής της πατάτας, εξηγεί ο Ιωάννης Κεσκίνογλου, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Δράμας.

Η ανθρώπινη εργασία παρουσίαζε προβλήματα κόστους και χρόνου, καθώς τα περιθώρια για την συγκομιδή είναι μόλις δυο μήνες.   

Επιλέγοντας την μέση οδό, οι αγρότες κατέληξαν στην αγορά ενός μηχανήματος που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους χωρίς να έχει δυσθεώρητο κόστος. Όπως αναφέρει ο κ. Κεσκίνογλου, ευελπιστούν έως τα τέλη να έχουν επιλεγεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Παράλληλα, ετοιμάζουν την δημιουργία μιας κάθετης μονάδος για την μεταποίηση του προϊόντος, καθώς έχει ήδη εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο αγροτικός πληθυσμός φθίνει. Η μείωση του πληθυσμού στον νομό φτάνει το 32% όπως λέει ο κ. Κεσκίνογλου.

Χρειάζεται μια τόνωση η αγροτική οικονομία, καθώς η πατάτα ως δυναμική καλλιέργεια δεν έχει επιδοτηθεί από την Ευρώπη.

Το εργατικό κόστος επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το συνολικό κόστος παραγωγής, ενώ οι εργάτες γης είναι δυσεύρετοι. Οπότε τα μηχανήματα θα συμβάλλουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Ο νομός Δράμας και το Νευροκόπι παράγουν περίπου 100.000 τόνους πατάτας, αλλά αυτές οι ποσότητες που πωλούνται στην αγορά δεν ανταποκρίνονται στην υποτιθέμενη προέλευσή τους. Δεν αντιτιθέμεθα στις εισαγωγές, αρκεί να φέρουν τον κωδικό προέλευσης στην ειδική σήμανση στο καρτελάκι, τονίζει ο κ. Κεσκίνογλου. «Πρέπει να σταματήσουν τα βαφτίσια των εισαγόμενων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος