Εφιαλτική η καθημερινότητα στη Γάζα

Array

Μετά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή η ζωή στη Γάζα προσπαθεί να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Η Κορίνα Κανιστρά συντονίστρια των «Γιατρών του κόσμου» στην Παλαιστίνη λέει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Η κ. Κανιστρά μοιράστηκε μαζί μας όσα έζησε στη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραηλινών και Παλαιστινίων που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους μεταξύ των οποίων 65 παιδιά.

Όπως είπε μιλώντας στο Ο3 της ΕΡΤ3, η κατάσταση στη Γάζα εξακολουθεί να είναι δύσκολη και οι εντάσεις δεν έχουν ακόμη κοπάσει. Αναφερόμενη στην εφιαλτική καθημερινότητα των προηγούμενων ημερών έκανε λόγο για μία συγκλονιστική εμπειρία που γύρισε τη Γάζα 7 χρόνια πίσω. “Όσα προσπάθησαν να κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν πια”, είπε για να συμπληρώσει ότι “οι εργασίες αποκατάστασης στις οποίες ευτυχώς συμμετέχουν και πολλοί νέοι άνθρωποι προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς”. Η ίδια ως συντονίστρια των «Γιατρών του Κόσμου» στην περιοχή και οι συνάδελφοί της προσπαθούσαν στη διάρκεια των βομβαρδισμών να ανταποκριθούν στις συνεχείς κλήσεις καλύπτοντας ιατρικά όσο καλύτερα μπορούσαν τις ανάγκες των ανθρώπων παρά τις μεγάλες δυσκολίες εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων. Σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί τα λένε όλα: 20.000 κλήσεις μέσα σε 12 ημέρες. “Πανικόβλητοι άνθρωποι ρωτούσαν  πού να πάνε για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές, πώς να προστατεύσουν τα παιδιά τους κάποιοι έλεγαν ότι δεν είχαν φαγητό ή νερό. Άλλωστε στη Γάζα το 80% των ανθρώπων δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό”. Σύμφωνα με την κ. Κανιστρά η μόνη λύση για τους ανθρώπους αυτούς ήταν μία ανοιχτή γραμμή ψυχολογικής στήριξης.

Αν και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πρόσβαση στην υγεία δικαιούνται να έχουν όλοι, μόλις σήμερα άνοιξαν οι δρόμοι για να περάσει υγειονομικό υλικό, ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα ώστε να λειτουργήσουν οι γεννήτριες αφού στη Γάζα ρεύμα υπάρχει για 4 έως 6 ώρες την ημέρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος