Δύσκολη η ενοικίαση κατοικίας για ιδιοκτήτες ζώων

Η ενοικίαση ενός διαμερίσματος αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο για όσους συνοδεύονται από κατοικίδια στην Ελλάδα. Συνήθως οι μισθωτές αποκρύπτουν το γεγονός πως έχουν κατοικίδιο, υπό το φόβο άρνησης του ιδιοκτήτη να δεχτεί τη σύναψη της μίσθωσης. Άλλοτε πάλι, απλά αμελούν να αναφέρουν το γεγονός στον εκμισθωτή, κάτι που φέρνει και τις δύο μεριές αντιμέτωπες με προβλήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις.
Για να ρυθμίσει αυτά τα προβλήματα, η πολιτεία θέσπισε το 2012 το νόμο περί διαμονής κατοικίδιων ζώων σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και μονοκατοικίες. Σύμφωνα με τον Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α 15/02.02.2012), στις πολυκατοικίες που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς, υπό προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι εξής:

-τα ζώα διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη

-δεν παραμένουν μόνιμα σε βεράντες ή σε ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος

-η παραμονή τους στο διαμέρισμα τηρεί τους κανόνες ευζωίας, τις υγειονομικές διατάξεις και τις αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας

-τα ζώα έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, δεν μπορεί να απαγορευθεί η φιλοξενία κατοικίδιων στο διαμέρισμα, ακόμη κι αν αυτό απαγορεύεται με το καταστατικό της πολυκατοικίας. Ο νόμος δηλαδή υπερισχύει του καταστατικού της πολυκατοικίας, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Εύη Καλαϊτζίδου, υπευθ. επικοινωνίας φιλοζωικής οργάνωσης «Νοιάζομαι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος