Δρομολογούνται τα έργα για τη θωράκιση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Η θωράκιση και ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στη Φαρκαδόνα υπό τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων.

«Γίνεται συζήτηση στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου μας, είναι ο κ.Υπουργός με τους συνεργάτες του, οι αγρότες έθεσαν τα προβλήματα τους, εμείς ως δημοτική αρχή το ίδιο. Μετά και τις άλλες συναντήσεις τις προηγούμενες μέρες να βγούμε σε μια θετική λύση, για τους αγρότες, να αποζημιωθούν, για να μπορούμε να συνεχίσουμε, επίσης με την αποκατάσταση των ζημιών.
Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό οικογενειών που δεν πήραν αποζημιώσεις, ο λόγος είναι ότι γινόταν ο έλεγχος. Θεωρώ ότι στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν πάρει και αυτοί κάποια χρήματα. Με όλη αυτή τη συζήτηση πάμε προς τη θετική πλευρά και πρέπει αυτό που συζητάνε να γίνει πράξη και σύντομα»,
όπως ανέφερε, στην εκπομπή της ΕΡΤ3, «Περίμετρος», ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας, Σπύρος Αγναντής.

Οι προσπάθειες του Υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης και της κυβέρνησης εν γένει κινούνται σε τρεις άξονες, να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι πολίτες στη Θεσσαλία και να φτιάξουν τη ζωή τους όπως ήταν πριν, κάτι που απαιτεί χρόνο και υπομονή όπως επεσήμανε ο κ.Αυγενάκης. Ήδη το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών έχει λάβει μέρος των αποζημιώσεων, καθώς γίνεται επίσπευση των διαδικασιών. Το δεύτερο κομμάτι είναι να θωρακιστεί η περιοχή για να μην υπάρχει αγωνία για το μέλλον σε παρόμοιο φαινόμενο και να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Παράλληλα η κρισιμότητα της κατάστασης θα εκτιμηθεί και μέσα από τη σύσκεψη των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Μεσογείου της Νοτίου Ευρώπης που θα γίνει στις 24 Ιανουαρίου.

«Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος, χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση και κυρίως χρειάζεται προσπάθεια συλλογική, δεν έχει τελειώσει οπ κίνδυνος, ωστόσο εμείς δουλεύουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να καλύψουμε τις πρώτες πληγές, να ικανοποιήσουμε την καταβολή των αποζημιώσεων σε ότι αφορά την παραγωγή. Να δώσουμε ρυθμό στις επιτροπές και άμεσα να τρέξουν έτσι ώστε μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε εξοφλήσεις για το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο. Ταυτόχρονα κινούμαστε και σε ένα άλλο μεγάλο επίπεδο, για την ανασυγκρότηση του Θεσσαλικού κάμπου, αναμένουμε την παράδοση του masterplan, τις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια και με τους τοπικούς φορείς θα γίνει η σχετική ζύμωση, έτσι ώστε ότι κάνουμε, να το κάνουμε σωστά, οργανωμένα, ώστε ο φόβος να απομακρυνθεί και να εξαλείψουμε τον κίνδυνο παρουσίας αντίστοιχων φαινομένων, όπως αυτά του Σεπτέμβρη», όπως δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, κ.Λευτέρης Αυγενάκης.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος