Δράμα: Τιμήθηκε η πρώτη εξέγερση στην Ελλάδα ενάντια στις δυνάμεις του άξονα

Τη Δράμα επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας Νίκος Δένδιας εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην τελετή για την 82η επέτειο της σφαγής από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1941, στη Δράμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα και δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Γιουγκοσλαβία, ένοπλη ανταρτική εξέγερση, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Θωμάς Μαργαρίτης, πρώην δήμαρχος Δράμας. Οι αντάρτες και οι ένοπλες ομάδες τοπικών οργανώσεων χτύπησαν συνολικά σε είκοσι δύο χωριά της περιοχής και στην πόλη της Δράμας, μην αντέχοντας να βλέπουν τους ίδιους αδίστακτους κατακτητές να σφετερίζονται για τρίτη φορά τη γη και τις περιουσίες τους. Τα βουλγαρικά αντίποινα υπήρξαν σκληρά τις επόμενες ημέρες καθώς εκτελέστηκαν 572 Έλληνες στην πόλη της Δράμας, 1572 στο νομό και 2140 στην ευρύτερη περιοχή, πρόσθεσε ο κ. Μαργαρίτης.

Η θυσία των Δραμινών δεν έχει αναγνωριστεί ευρύτερα αν και η βουλγαρική κατοχή δεν ήταν σαν τη γερμανική γιατί οι Βούλγαροι ήρθαν εδώ για να ριζώσουν, επισήμανε. Προσπάθησαν να κάνουν δηλαδή εκβουλγαρισμό των κατοίκων, τους άλλαξαν ονόματα, έδιωξαν όσους αντιδρούσαν και κατήργησαν σχολεία και εκκλησίες. Να σημειωθεί ότι η Δράμα έχει υποστεί άλλες δύο βουλγαρικές σφαγές το 1912-13 και το 1916-7 στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέληξε ο κ. Μαργαρίτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος