Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, τα Φώτα αναβιώνουν διάφορα έθιμα και στο Δίστρατο Κόνιτσας, στους πρόποδες της Βασιλίτσας και του Σμόλικα, στα 1.000μ, οι κουδουνάδες διώχνουν τους καλικάντζαρους μακριά.
Ο Κώστας Παγανιάς, πρόεδρος της κοινότητας Διστράτου μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» για το έθιμο και την προσπάθεια αναβίωσής του.
«Οι λάμιες ήταν ξωτικά που κάθονταν εκεί που ήταν οι πηγές και όταν οι άνθρωποι πήγαιναν να πάρουν νερό, αν μιλούσαν, τότε οι λάμιες τους έπαιρναν στα βάθη της γης. Επομένως έπρεπε όταν πήγαιναν για νερό να μη μιλάνε και οι καλικάντζαροι έκαναν ζημιές, έμπαιναν στα αμπάρια, έκλεβαν τα φρούτα. Επικρατούσε αυτό το έθιμο προκειμένου να φύγουν οι λάμιες και οι καλικάντζαροι, όλα τα παιδιά πήγαιναν γύρω γύρω από τις εκκλησίες και χτυπούσαν τα κουδούνια, λέγοντας στα βλάχικα «μπείτε μέσα στη γη», όπως ανέφερε .
Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος