Δημογραφικό πρόβλημα και αστυφιλία: Μία Ελλάδα που “αιμορραγεί” και οι πολιτικές αντιμετώπισης

Το δημογραφικό απειλεί την Ελλάδα, που, βάσει στοιχείων, το 2070 θα είναι μία συρρικνωμένη χώρα γερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση τις εκτιμήσεις, το 2070 στην Ελλάδα, η πολυπληθέστερη ομάδα του πληθυσμού θα είναι οι γυναίκες άνω των 90 ετών. 

Το 2070, τα παιδιά, ηλικίας έως τεσσάρων ετών, θα είναι η μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα και στα δύο φύλα.

Τα δεδομένα δείχνουν πως μεγαλύτερη συρρίκνωση αναμένεται στις παραγωγικές ηλικίες και, ειδικά στις ηλικίες 40-60 ετών, ενώ μεγάλη μείωση θα υπάρξει και στον γυναικείο πληθυσμό, ηλικίας 30-45 ετών, που είναι και οι κύριες αναπαραγωγικές ηλικίες για τις γυναίκες. 

Οι νέοι δυσκολεύονται πλέον να κάνουν οικογένεια.

“Για το νούμερο ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα”, έκανε λόγο η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννα Ευθυμίου, μιλώντας στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3, προσθέτοντας ότι “η ηλικιακή πυραμίδα έχει αλλάξει για δύο λόγους, ο πρώτος είναι ότι ζούμε περισσότερα χρόνια και το δεύτερο ότι δεν κάνουμε τόσα παιδιά όσα έκαναν παλαιότερα.”

Όπως είπε η κα Ευθυμίου, το υπουργείο της κινείται σε τρεις βασικούς άξονες, την ενίσχυση των γεννήσεων και την παράλληλη στήριξη της οικογένειας, με το επίδομα γέννησης, την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, την άδεια πατρότητας, τα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς, κ.α.

Επιπλέον, τόνισε η υφυπουργός, μέσα από το ολοήμερο σχολείο, μέσα από το πρόγραμμα Νταντάδες της γειτονιάς, και φυσικά μέσα από τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας, σχεδιάζεται η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 σε 9 μήνες.

Ακόμη, επιχειρείται η ενίσχυση της απασχόλησης για πρώτη φορά, με την ανεργία να έχει μειωθεί σε ποσοστό 8,7 %.

“Έχουμε κάνει προγράμματα επιδότησης απασχόλησης με ήδη 220.000 ωφελούμενους από το 2019 και μετά. Καταγράφουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Υπάρχουν οι Ημέρες Καριέρας που έχουν γίνει σε 17 πόλεις της χώρας και, μέσα από αυτό, έχουν βρει εργασία πάνω από 9.000 άνθρωποι. Και φυσικά έχουμε και τα προγράμματα που στηρίζουν την απασχόληση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, όπως είναι το πρόγραμμα 55+ που, αυτή τη στιγμή, δίνει τη δυνατότητα και σε ανθρώπους που είναι κοντά στη σύνταξη, να βρουν ένα ένα βιοποριστικό επάγγελμα αλλά και στον δημόσιο τομέα να πάρει στο δυναμικό του ανθρώπους που με εμπειρία μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν” , κατέληξε η κα Ευθυμίου.

“Για υπαρξιακό ζήτημα της χώρας, σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, με τα προβλήματα να έχουν ξεκινήσει πολύ πριν, ήδη από το 1981, έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νίκος Καρανικόλας,

Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας, κα Μελίνα Δερμεντζοπούλου, μίλησε για μία κοινή προσπάθεια που πρέπει να γίνει από όλες τις παρατάξεις, με δέσμευση της Πολιτείας.

“Είμαστε η 5η χώρα παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού. Το 2050, το 34,5% περίπου του πληθυσμού θα είναι γύρω στα 65. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα έχουν μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια που είναι σήμερα, είτε σε 1,4 εκατομμύρια είτε στο ένα εκατομμύριο και, συνολικά, θα έχουμε υποχωρήσει ένα ακόμα σκαλοπάτι στην παγκόσμια κατάταξη, είναι ίσως η μεγαλύτερη κρίση, την οποία θα αντιμετωπίσουμε πιο απτά τα επόμενα χρόνια. Επομένως, πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορεί να αναστραφεί με επιμέρους πολιτικές”, επισήμανε ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την ίδια ώρα, η αστυφιλία αποτελεί πληγή για την ελληνική περιφέρεια.

Μαζί με την έλλειψη υποδομών και επαγγελματικών ευκαιριών, συνιστά έναν από τους βασικούς λόγους που η ελληνική περιφέρεια παρουσιάζει τα τελευταία 14 χρόνια εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης, με τη “δημογραφική αιμορραγία” να πλήττει κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως τους μικρούς και τους ημιορεινούς δήμους. Γρεβενά, Σέρρες, Ευρυτανία, Φθιώτιδα και Φλώρινα, κατέχουν αρνητικές πρωτιές. Ο κόσμος για να μείνει στην περιφέρεια, ζητάει κίνητρα, όπως καλοπληρωμένες δουλειές και μεταρρυθμίσεις.

“Το γεγονός της αστυφιλίας, αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη υποδομών”, τόνισε ο κ. Λιαργκόβας, σε ό,τι αφορά την υγεία, την εκπαίδευση και τη διαβίωση, γενικότερα, οπότε πλέον στα χωριά σταδιακά θα μείνουν μόνο κάποιοι ηλικιωμένοι που κι αυτοί όμως θα αρχίσουν να φεύγουν σιγά σιγά.

“Επίσης, υπάρχουν αρκετοί νέοι που έχουν παραμείνει στο εξωτερικό ή άλλοι που, για την ώρα, βρίσκονται εδώ, προτιμούν όμως να πάνε και να ζήσουν στο εξωτερικό και αυτό έχει να κάνει με το ευρύτερο περιβάλλον”, κατέληξε ο κ. Λιαργκόβας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος