Η Δημητσάνα, που θα έπαιζε κομβικής σημασίας ρόλο στην έναρξη του Αγώνα των Ελλήνων για Ελευθερία, είχε μετατραπεί, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων, σε ένα μεγάλο εργοστάσιο κατασκευής μπαρουτιού, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Θοδωρής Ασημακόπουλος, κάτοικος της περιοχής.
Εξ αιτίας της απομακρυσμένης θέσης και του απόκρημνου εδάφους της περιοχής, οι πυριτιδόμυλοι μπορούσαν να λειτουργούν άφοβα, χωρίς τον κίνδυνο να τους αντιληφθούν οι Τούρκοι. Η παραγωγική μονάδα της πόλης αριθμούσε 14 τέτοιες εγκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, οι Δημητσανίτες απέκτησαν φήμη δεξιοτεχνών πυριτιδοποιών. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μάλιστα, αναφέρει πως αποφευγόταν η στρατολόγησή τους, για να μπορούν να επιδίδονται απερίσπαστοι στην παραγωγή μπαρουτιού. Το μόνο αρνητικό είναι πως, λόγω έλλειψης χαρτιού, χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη οι σελίδες εκκλησιαστικών βιβλίων, ανεκτίμητης αξίας.
Οι πιο σημαντικοί παραγωγοί πυρίτιδας στη Δημητσάνα, ήταν οι αδελφοί Σπηλιωτόπουλου -Νικόλαος και Σπυρίδων. Πριν την Επανάσταση, κατοικούσαν στην Ύδρα, όπου διατηρούσαν εμπορικό κατάστημα. Το 1818 μυήθηκαν από τον Αναγνωσταρά στη Φιλική Εταιρεία. Από τότε, γεννήθηκε στο μυαλό τους η ιδέα της αναδημιουργίας του πυριτιδοποιείου της Δημητσάνας, αφού συνειδητοποιούσε πως το χειροποίητο μπαρούτι, που μέχρι τότε παρασκευαζόταν στην περιοχή, δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του Αγώνα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος