Διεθνής ημέρα επιδημιολογικής ετοιμότητας

Η ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα απέναντι σε παγκόσμιες υγειονομικές κρίσεις και οι επιπτώσεις τους σε ανθρώπινες ζωές, όπως  και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, οδήγησαν τον ΟΗΕ στην ανακήρυξη της 27ης Δεκεμβρίου σε «Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας».

Τα πρώτα πραγματικά “Ελεύθερα” Χριστούγεννα έπειτα από δυο χρόνια περιορισμών που επέβαλε η πανδημία, συνοδεύονται από έξαρση των ιώσεων.

Ο Βαγγέλης Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας στο Δ.Π.Θ., σημειώνει ότι η ανθρωπότητα έπειτα από ένα σχεδόν αιώνα βρέθηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την πανδημία, δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί.

Όταν εμφανίστηκε ο SARS- CoV προ 20ετίας δεν δόθηκαν τα αναγκαία κεφάλαια σε έρευνα γιατί η νόσος υποχώρησε γρήγορα. Ενώ ο SARS-CoV δεν αποτελεί πλέον απειλή, ο SARS-CoV-2 είναι μια εξελισσόμενη πανδημία. Παρατηρείται μεγάλος αριθμός ατόμων με ήπια ή καθόλου συμπτώματα, που σημαίνει ότι ο εντοπισμός και η παρακολούθηση της μετάδοσης και στη συνέχεια ο έλεγχος του ιού είναι πιο δύσκολος.

Σήμερα η ΕΕ μιλά για κοινές πολιτικές και δημιούργησε τη αγορά των εμβολίων και αυτοί οι μηχανισμοί θα μείνουν σε αυτόν τον δρόμο.

Χάρη στην φαρμακολογία και στα εμβόλια που παρήχθησαν σώθηκαν εκατομμύρια ζωές αναφέρει ο κ. Μανωλόπουλος. Η τεχνολογία MRNA βοήθησε,

να γίνει πρόοδος και σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Έγιναν επιστημονικά άλματα. Η γνώση που συσσωρεύτηκε από τον covid μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για το πώς θα αποτραπεί παρόμοιος κίνδυνος στο μέλλον ή πώς θα αυξηθεί το επίπεδο της  ετοιμότητας, ώστε η αντίδραση σε μια μελλοντική επιδημία να είναι άμεση και έγκαιρη.

Επανερχόμενοι στην κανονικότητα προ του κορωναιού σημειώνεται έξαρση στις λιμώξεις. «Βγάλαμε τις μάσκες, ενώ προστατεύουν από την γρίπη που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής και οι μάσκες πρέπει να μας συνοδεύουν μόνιμα», υπογραμμίζει ο καθηγητής.      

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος