Διεθνής ανησυχία  για την μετάλλαξη «Δέλτα»

Ανησυχητική είναι η κατάσταση από την μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης “Δέλτα”, ειδικά σε χώρες, με υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, όπου έχει ήδη δημιουργηθεί ένα ικανοποιητικό τείχος προστασίας.

«Έχει μεγάλη σημασία να διαπιστωθεί και μάλιστα σε βάθος χρόνου τι ακριβώς συμβαίνει με τους σκληρούς δείκτες για τα αποτελέσματα της πανδημίας, αναφέρει ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής πνευμονολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Eλληνικής πνευμονολογικής εταιρείας. Το πρώτο δείγμα θα το δώσει η Βρετανία σε περίπου επτά ημέρες, οπότε θα φανεί αν τα κρούσματα θα εξελιχθούν σε σοβαρή νόσηση από τον CoViD ή θα περάσουν την νέα μετάλλαξη σχετικά ανώδυνα, χωρίς ιδιαίτερη κλινική παρακολούθηση.

Οι δείκτες βάση των οποίων αποφασίστηκε η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους συμβαδίζει με τα υπάρχοντα δεδομένα, τονίζει ο κ. Λουκίδης. Αυτή την στιγμή πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες που έχουν τεθεί, προκειμένου να μην βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο πανδημικό κύμα, τονίζζει ο κ. Λουκίδης.

«Ένα νέο lockdown δεν θα είναι ανεκτό από την κοινωνία και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ανισορροπία». Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί είναι ο εμβολιασμός των ηλικιακών ομάδων, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Όπως είπε ο κ. Λουκίδης, «πρέπει να στοχεύσουμε ώστε έως το τέλος του καλοκαιριού να εμβολιαστούν οι μεγαλύτερης ηλικίας ομάδες πληθυσμού».

Η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, η επιδημιολογική παρατήρηση και η καταγραφή των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων σε σχέση με τα κρούσματα και τους νοσούντες θα δώσουν το μέτρο για το τι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα..

Τα επιδημιολογικά μοντέλα υπάρχουν και η πρόβλεψη θα γίνει ανάλογα με τα νέα στοιχεία, που θα υπάρξουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος