Διαβατήριο η ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου για το εξωτερικό- Μειωμένες οι αποδόσεις έως και 40% σε Πιερία και Άρτα

Δεκάδες εργάτες γης, άνδρες και γυναίκες, με γάντια στα χέρια, κόβουν ένα – ένα τα ακτινίδια που κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους και τα αποθέτουν μέσα σε κουβάδες. Η εικόνα αυτή είναι πολύ συνηθισμένη τον τελευταίο μήνα στα κτήματα με ακτινίδια, όπου πλέον η συγκομιδή είναι στα τελειώματά της. Τα συναισθήματα των παραγωγών ωστόσο είναι ανάμεικτα λόγω της μειωμένης παραγωγής σε κάποιες περιοχές.

Ο ήπιος περσινός χειμώνας επηρέασε την καλλιέργεια και οι παραγωγοί δεν μπορούν να χαρούν τις υψηλές φετινές τιμές, καθώς όπως τονίζουν μετριάζεται το οικονομικό όφελος από τις πεσμένες αποδόσεις

Η ζήτηση, πάντως, καταγράφεται ισχυρή φέτος για το προϊόν τόσο από την Ελλάδα, όσο κι από τις αγορές του εξωτερικού όπου κατευθύνεται ο κύριος όγκος της εθνικής παραγωγής. Η καλλιέργεια είναι από τις πλέον δυναμικές στη χώρα, με πάνω από 130.000 στρέμματα, κατατάσσοντας την Ελλάδα ως το μεγαλύτερο παραγωγό ακτινιδίου σε όλο το βόρειο ημισφαίριο.

Ο Χρήστος Κολιός, πρόεδρος εθνικής διεπαγγελματικής οργάνωσης ακτινιδίου τόνισε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 ότι το ακτινίδιο αποτελεί μία σημαντική καλλιέργεια για την Ελλάδα. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουμε μια καλλιεργούμενη έκταση 135.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του 2022. Από τις κλιματικές αλλαγές έχει επηρεαστεί και η παραγωγή του ακτινιδίου. Πέρσι είχαμε έναν ήπιο χειμώνα και φέτος κατά την περίοδο της ανθοφορίας είχαμε πολλά κρύα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τις σωστές αποδόσεις. Παρόλα αυτά έχουμε ένα πολύ ποιοτικό προϊόν. Εξάγουμε σε Αμερική, Καναδά, Λατινική Αμερική , Αργεντινή, Κίνα, Νότια Κορέα, Ινδία, αλλά και στην Αφρική», όπως ανέφερε.

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος