ΔΕΘ – Δ. Γαλαμάτης: Ο ρόλος των Aποκεντρωμένων Διοικήσεων αντανακλάται στις ζωές των ανθρώπων – Συνεργασία με ΕΡΤ και ΑΠΕ–ΜΠΕ

Ο ρόλος των αποκεντρωμένων διοικήσεων στην ελληνική δημόσια διοίκηση, την υποστήριξη των φορέων της αυτοδιοίκησης αλλά και την εξυπηρέτηση του πολίτη βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, που διοργάνωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο της 89ης ΔΕΘ.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Αποφασίσαμε, σήμερα, οι επτά Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να κάνουμε αυτή τη συνάντηση εδώ, δημόσια, στο Περίπτερο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, προκειμένου να παρουσιάσουμε σε εσάς τη δουλειά που γίνεται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις», τόνισε ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρης Γαλαμάτης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το έργο αυτό, σε ολόκληρη τη χώρα αντανακλάται στις ζωές των ανθρώπων και έδωσε έμφαση στην ανάδειξη της ανάγκης συνεργασίας μεταξύ των Γραμματέων προκειμένου, όπως είπε, «όλα αυτά να προωθούνται, να φτάνουν και στην τελευταία γωνιά της χώρας, προς όφελος των πολιτών και των ανθρώπων που ζουν από άκρη σε άκρη στην πατρίδα μας».

Κατά την παρουσίαση που έγινε, αναφέρθηκε ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αποτελούν έκφραση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 101 που οργανώνει την ελληνική δημόσια διοίκηση κατά το αποκεντρωτικό σύστημα, με βασικό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη στο πλησιέστερό του επίπεδο και στον πληρέστερο βαθμό. Συστάθηκαν με τον νόμο 3852 του 2010 -πρόγραμμα Καλλικράτης- ως ενιαίες αποκεντρωμένες δομές της κεντρικής διοίκησης και αποτελούν φυσική συνέχεια, κατά διοικητική και νομική άποψη, των κρατικών νομαρχιών, περιφερειακών διοικήσεων και κρατικών περιφερειών. Ασκούν τις αρμοδιότητες εκείνες που ασκούνταν από τις 13 κρατικές περιφέρειες και δεν μεταφέρθηκαν στις αιρετές περιφέρειες μετά τον «Καλλικράτη».

Αποστολή των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι η εν γένει εκτελεστική και ελεγκτική δραστηριότητα του κράτους για κρατικές υποθέσεις στην περιοχή ευθύνης τους. Βασικό πλεονέκτημα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αποτελεί η οργανωτική τους δομή καθώς συνδυάζει τα πλεονεκτήματα τόσο της κάθετης όσο και της οριζόντιας επιτελικής οργάνωσης. Περαιτέρω, η ιδιαίτερη συνύπαρξη αρμοδιοτήτων πολλών διαφορετικών υπουργείων υπό την ίδια σκέπη, σε συνδυασμό με την ευέλικτη οργανωσιακή τους δομή, προσδίδει συγκριτικό πλεονέκτημα στη λειτουργία τους.

Στο έργο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και καινοτομία, η δημόσια περιουσία και οι κοινωφελείς περιουσίες, το περιβάλλον, τα ύδατα, η χωροταξία, η αγροτική πολιτική, η πολεοδομική πολιτική, η μεταναστευτική πολιτική και ο έλεγχος νομιμότητας των ΟΤΑ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαλαμάτης, σημείωσε ότι στον ένα – ενάμιση μήνα που βρίσκεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έχει συναντήσει μια σπουδαία, πραγματικά, υπηρεσία, ικανή, με επάρκεια και με μεγάλη ποιότητα, που μπορεί να υποστηρίξει όλες τις αρμοδιότητες που έχει: από τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης μέχρι και τις κατασκευές των έργων και όλα τα υπόλοιπα θέματα. Ανέφερε ακόμη ότι γνώρισε πολύ καλύτερα τους υπόλοιπους έξι Γραμματείς, τους οποίους χαρακτήρισε σπουδαίους ανθρώπους, που έχουν αποκτήσει πολύ γρήγορα επάρκεια και γνώση του αντικειμένου και το μεταλαμπάδευσαν πάρα πολύ γρήγορα από τις πρώτες μέρες. Η πρώτη του επαφή με την Αποκεντρωμένη ήταν, όπως συμπλήρωσε, με τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών και τη Γενική Διευθύντρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Μωυσίδου. Ευχαρίστησε, επίσης, για την παρουσία τους στη σημερινή εκδήλωση τον υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Σάββα Χιονίδη, τη Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, τη Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Μαριάννα Νικολαΐδου, τη Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ρένα Καραλαριώτου και τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Δημήτριο Κατσαρό.

Από την πλευρά της, η κ. Νικολαΐδου ευχαρίστησε τον κ. Γαλαμάτη για την πρόσκληση στη διοργάνωση, τον υφυπουργό Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη και τον Γραμματέα του Υπουργείου Σάββα Χιονίδη για τη συνεργασία και τόνισε: «Ειπώθηκαν πολλά για τον ρόλο μας και για τις αρμοδιότητές μας. Πιστέψτε μας δεν είναι ούτε το ένα εκατοστό από αυτά που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, από αυτά που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι υπηρεσίες μας. Οι αρμοδιότητές μας αφορούν το σύνολο των υπουργείων της χώρας. Όπως έχει ειπωθεί, ουσιαστικά είμαστε το κράτος στις Περιφέρειες. Αυτό είναι σημαντικό να το αναδεικνύουμε, να το αναδεικνύετε και εσείς, γι’ αυτό και θα θέλαμε η συνεργασία μας να είναι συνεχής και αδιάκοπη, και είμαστε εδώ για να σας προβάλλουμε και να λύνουμε απορίες σχετικά με το τι κάνουμε, πού συμβάλλουμε και τι αποτελέσματα θέλουμε να φέρουμε στο κράτος και στην καθημερινότητα του πολίτη».

Η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη ευχαρίστησε τον κ. Γαλαμάτη για τη διοργάνωση και δήλωσε: «Με ευχαριστεί πολύ που βρισκόμαστε εδώ οι Γραμματείς των Αποκεντρωμένων με την πολιτική ηγεσία και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό δείχνει ότι λειτουργούμε με ήσυχο τρόπο, χωρίς να κάνουμε φασαρία, συνεκτικά, απλά, με δέσμευση, με σκοπό να βοηθούμε τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και να προσφέρουμε στον πολίτη την ασφάλεια που χρειάζεται, γιατί η ασφάλεια που νιώθει κάθε πολίτης στην περιοχή του είναι ένα μεγάλο στοίχημα».

Ως σημαντική δράση εξωστρέφειας χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ρένα Καραλαριώτου. «Όλοι νομίζουν ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι μόνο ένας γραφειοκρατικός οργανισμός. Δεν είναι μόνο αυτό. Έχουμε μια σημαντική αποστολή να ασκήσουμε: μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση με διαφάνεια, λογοδοσία, να κάνουμε τον έλεγχο νομιμότητας στις περιφέρειες, τους δήμους», είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο αυτό: έτσι διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα προσφέρουμε στις τοπικές κοινωνίες. Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Έχουμε περιβάλλον, έχουμε χωροταξία, έχουμε νερά. Έχουμε πολλά θέματα, τα οποία άπτονται της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και για τα οποία είναι υπεύθυνες οι Αποκεντρωμένες, που σε συνεργασία με το κράτος προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Και όχι μόνο αυτό: ακόμη και οι αποφάσεις που παίρνουν οι Γραμματείς · αποφασίζουν αν θα γίνει ένα έργο ή όχι στις τοπικές κοινωνίες. Αν θα υλοποιηθεί μια πράξη ή όχι. Πρόσφατα, πραγματικά μια απόφαση της Αποκεντρωμένης μας έδωσε τη δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αποκτήσει στέγη. Είναι πολύ σημαντικό έργο».

Εξάλλου, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Δημήτριος Κατσαρός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως μια σημαντική ευκαιρία για να αναφερθούν κάποια πράγματα, ευχήθηκε στους νέους Γραμματείς καλή επιτυχία και συμπλήρωσε ότι όλοι οι Γραμματείς είναι στη διαδικασία συνεννόησης μεταξύ τους. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να αναβαθμίσει τον ρόλο των Αποκεντρωμένων, να τοποθετήσει Γενικούς Γραμματείς στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Με τη συγκεκριμένη πολιτική ηγεσία έχουμε μια άψογη σχέση, τεχνοκρατική. Η προσέγγιση στην αυτοδιοίκηση γίνεται σε κορυφαία επίπεδα. Για τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις που παρουσιάζονται κατεβαίνει ο ίδιος ο υφυπουργός, και ο υπουργός πολλές φορές, αλλά και ο Γραμματέας για να τα λύσουμε επί τόπου. Βρίσκουμε λύσεις βιώσιμες, με έναν τεράστιο παρονομαστή που μας έχουν δώσει και αυτός είναι ο σεβασμός στην καθημερινότητα και την προστασία του περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Συνεργασία με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε, επίσης, στην έναρξη συνεργασίας με την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Γενική Διευθύντρια της ΕΡΤ3 Σύνθια Σάπικα είπε ότι αν υπάρχει ένα αποκεντρωμένο κανάλι αυτό είναι η ΕΡΤ3 και σχολίασε ότι η πολιτική, που ασκείται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι πολύ σημαντική γιατί αφουγκράζονται την κοινωνία.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Χριστίνα – Δήμητρα Συναρέλλη, αναφέρθηκε στη συνεργασία, που είχε με τον κ. Γαλαμάτη στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ενώ για τη συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης τόνισε: «Το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα είναι δίπλα σας να στηρίξει και να προβάλλει όλες σας τις δράσεις με μεγαλύτερη συνέργεια».

Στη συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των ενώσεων συντακτών και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης. Τους παρευρισκόμενους χαιρέτισε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Κρητικού

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος