Δεκάδες τα εργατικά δυστυχήματα: Κύριες αιτίες τα εξαντλητικά ωράρια, οι κακές εργασιακές συνθήκες και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας

Θάνατοι σε ώρα εργασίας ως αποτέλεσμα εργατικού δυστυχήματος. Στο καθένα από αυτά ένας άνθρωπος, που πήγε για δουλειά το πρωί και δεν ξαναγύρισε στο σπίτι του.

Εξαντλητικά ωράρια οδηγών και ασυντήρητα οχήματα, άρση μεγάλων βαρών με αποτέλεσμα τραυματισμούς εργαζομένων στις μεταφορές, εργασία σε συνθήκες καύσωνα ή ψύχους, υπάλληλοι στην ανακύκλωση, που δουλεύουν με στοιχειώδη μέσα προστασίας, ορισμένες από τις περιπτώσεις, που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Μόνο το 2024, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων, 146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους ενώ 235 τραυματίστηκαν. Δυστυχώς, όμως, και στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, 35 εργαζόμενοι ήταν θύματα εργατικών δυστυχημάτων.

Ο κλάδος των τεχνικών έργων ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι αυτός, στον οποίο καταγράφονται τα περισσότερα δυστυχήματα.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν τις ελλείψεις στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας οι εργαζόμενοι σε αυτό.  Είναι χαρακτηριστικό ότι 35 επιθεωρητές εξυπηρετούν με ελέγχους όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς.

Οι εργαζόμενοι ζητούν μεταξύ άλλων πρόληψη και τήρηση κανόνων ασφαλείας, επιμόρφωση και κατάρτιση εργαζομένων, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος