Δασμοί Τραμπ- Αβεβαιότητα και ανησυχία για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον

Οι δασμοί που έχει επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στη διεθνή κοινότητα για τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν. Το θέμα αφορά κυρίως εξαγωγείς, εμπόρους και καταναλωτές και για το ζήτημα μίλησαν στην εκπομπή «Τριτολογίες» ο Σίμος Διαμαντίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο Βασίλης Γάκης οικονομολόγος και Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, και η δημοσιογράφος Άννυ Καρολίδου.


Για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς, ο κ.Διαμαντίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα εξαγώγιμο και μεγάλο σε σε αξία είναι τα τρόφιμα. Είναι γύρω στα 730 εκατομμύρια ευρώ, οι ελιές είναι πρώτες με 215 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε μετά τα ροδάκινα με 96 εκατομμύρια ευρώ, μετά το τσιμέντο με 93 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε το αλουμίνιο γύρω στα 90 εκατομμύρια ευρώ, η φέτα γύρω στα 62 εκατομμύρια ευρώ, το λάδι 68 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές εξαγωγές λοιπόν των τροφίμων, 735 εκατομμύρια συν ένα δισεκατομμύριο περίπου είναι τα προϊόντα πετρελαίου και κάποια άλλα είδη. Αν πληγούν οι εξαγωγές, σταματήσουν όλες οι εξαγωγές μας σήμερα προς την Αμερική δεν θα είναι πρόβλημα για την ελληνική οικονομία διότι είναι μόνο 1% του ΑΕΠ.
Όμως θα δημιουργηθούν προβλήματα σε διάφορους κλάδους, στους κλάδους των τροφίμων, της ελιάς, τον κλάδο του λαδιού, των ροδάκινων. Εκεί θα έχουμε προβλήματα αν επιβληθούν οι δασμοί του 20%.
Σήμερα έχουμε δασμούς από την Αμερική 10%. Οι επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές στην Αμερική όμως θα υποστούν ένα πλήγμα της τάξεως του 10% στις εξαγωγές τους και πρέπει να βρουν κάπου αλλού να στείλουν τα προϊόντα τους.
Αν υποστεί πλήγμα η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, τότε θα έχουμε πρόβλημα και στην Ελλάδα, διότι οι μισές εξαγωγές της Ελλάδος, το 50% των εξαγωγών μας πηγαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η υπόθεση των δασμών έχει και την οικονομική της αλλά και την κοινωνική της διάσταση.
Εδώ πρέπει να δούμε και τι σημαίνει ο δασμός ως συνέπεια κατ’ αρχήν για τον καταναλωτή, τον Αμερικανό καταναλωτή.
Πρωτίστως σημαίνει πληθωρισμό, αύξηση της τιμής κυρίως από τα εισαγόμενα, που όσο κι αν θελήσουν να τα περιορίσουν, δεν θα μπορέσουν να τα περιορίσουν, τουλάχιστον αυτοί οι οποίοι έχουν υψηλά εισοδήματα θα μπορούν να απολαμβάνουν, όχι μόνο τα ευρωπαϊκά, αλλά και πολλά άλλα προϊόντα. Οι δασμοί όμως μπορούν να δημιουργήσουν οικονομικές αναταραχές, αν θέλετε οικονομικές καταστάσεις, δυσάρεστες σε κάποιες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Όπως ας πούμε η Κίνα»
, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Γάκης.

«Είναι πολυσύνθετο το θέμα. Πολυδιάστατο. Είμαστε σε ένα τρενάκι του τρόμου, σε ένα roller coaster με τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Τραμπ, εμείς και γενικά η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να σταθμίσει το τι έπεται.
Αναμφίβολα, η δασμολογική πολιτική είχε δύο στόχους την αύξηση των εσόδων του ομοσπονδιακού κράτους και την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας, της αμερικανικής παραγωγής κτλ. Θέλει να ενισχύσει την αμερικανική βιομηχανία, έχουν κι εκεί πρόβλημα εργατικού δυναμικού και με την πολιτική που κάνει την αντιμεταναστευτική, αυτό το πράγμα οξύνεται. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε που θα κάτσει η μπίλια»
, ανέφερε η κα.Καρολίδου.

Για το αν είναι πιο εξωστρεφής η ελληνική οικονομία:
«Η ελληνική οικονομία είναι εξωστρεφής, διότι από το 2010 έως το 2023 οι εξαγωγές Ελλάδας τριπλασιάστηκαν και αυτό έγινε εν μέσω κρίσεων, οικονομικής, πολέμου και κρίσεων πανδημίας. Η ελληνική οικονομία ήταν ανθεκτική στις κρίσεις.
Οι Έλληνες, ανταποκρινόμαστε πολύ πιο εύκολα όταν υπάρχουν κρίσεις. Όταν επαναπαυόμαστε, τότε δημιουργούνται οι κρίσεις. Δεν φοβόμαστε τους Έλληνες εξαγωγείς, διότι εμείς ήδη έχουμε προβλέψει, ήδη έχουμε πάει σε άλλες χώρες. Υπάρχει σχέδιο. Ένα μήνα πριν συναντήθηκα με την πρέσβη του Καναδά, με την οποία συζητήσαμε το ότι εμείς σαν Έλληνες μπορούμε να αντικαταστήσουμε αρκετά προϊόντα που εισάγουν από την Αμερική, να τα πάρουν από εμάς και επειδή μισούν τα προϊόντα της Αμερικής. Άλλες χώρες όπως η Κολομβία, ζήτησε από εμάς στοιχεία ώστε να έχουμε συναλλαγές περισσότερες. Οι Ινδοί το ίδιο, στην Κίνα το ίδιο. Βλέπω ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διαπραγματευτεί μαζί με τον Τραμπ ώστε να έχουμε win win αποτελέσματα.

Αυτό βέβαια είναι και καλό και κακό, διότι για παράδειγμα θέλουν να βάλουν μηδενικούς δασμούς στα αυτοκίνητα, δεν θέλουν να βάλουν μηδενικούς δασμούς σε όλα και πρέπει να ξέρουμε ότι ήδη το 10% των δασμών το πληρώνουμε σήμερα. 10% δασμούς αν παραμείνουν 10% δασμοί, νομίζω δεν θα είναι πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Διαμαντίδης.

«Εξωστρέφεια σημαίνει καλύτερες επιχειρήσεις, περισσότερα κέρδη και για εμάς και για το κράτος. Αλλά αυτό που αντικατοπτρίζει την πολιτική Τραμπ που κάποιοι λένε ότι τα έχει σχεδιασμένα. Τίποτα δεν έχει σχεδιασμένο. Επέβαλε δασμούς σε ένα νησί που έχει μόνο πιγκουίνους και αυτό τα λέει όλα για την πολιτική Τραμπ», ανέφερε ο κ.Διαμαντίδης.


Από την πλευρά της η κα. Καρολίδου επισήμανε: «Επέβαλε δασμούς υψηλούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Έλληνες εξαγωγείς μάθανε να παράγουν για τις ξένες αγορές. Ας μπορέσει και η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να παράξει προϊόντα για να παράγει προϊόντα σαν αυτά που θέλουν οι Ευρωπαίοι».

Τέλος ο κ.Γάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του τουρισμού που αφορά την οικονομία και τόνισε ότι όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη γίνονται πλέον πολύ στοχευμένες κινήσεις.

«Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σταθερή ανοδική πορεία της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη.
Εμείς ως Δήμος, αλλά και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, προσπαθούμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις να προσελκύσουμε επισκέπτες στην πόλη. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από προηγούμενες χρονιές με κινήσεις οι οποίες είναι πλέον πολύ στοχευμένες.
Πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε μια παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού για την Θεσσαλονίκη από το ΣΕΤΕ, με μία μελέτη που εκπονήθηκε από την Deloitte και πάνω σε αυτό βασιζόμαστε. Προχωρούμε στο να διαμορφώσουμε ένα τουριστικό προϊόν από τη μια και από την άλλη και να το προωθήσουμε.
Πέρυσι ήταν μια πολύ ωραία ιδέα θρησκευτικού χαρακτήρα που πήρε ο Μητροπολίτης, ο Φιλόθεος, με τη συνάντηση των πέντε Επιταφίων. Εμείς ως Δήμος το στηρίξαμε και το στηρίζουμε και φέτος και το κάνουμε σαν ένα μεγάλο γεγονός για προσέλκυση επισκεπτών. Πάνω σ’ αυτό οικοδομήθηκε μια ολόκληρη καμπάνια που έχει γίνει εδώ και πάνω από ένα μήνα σε οκτώ γλώσσες στην Ευρώπη και κυρίως στις βαλκανικές χώρες. Κάνουμε πλέον πολύ στοχευμένες ενέργειες. Ευτυχώς που υπάρχει και ο τουρισμός και καλύπτουμε και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών»,
ανέφερε μεταξύ άλλων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος