Χωρίς νερό ο ποταμός Λούρος- χιλιάδες νεκρά ψάρια –αυτοψίες του Υ.Π.ΕΝ

Η ξηρασία των προηγούμενων μηνών είχε τρομακτικές συνέπειες στον ποταμό Λούρο, με αποτέλεσμα να ξεβραστούν στις όχθες του χιλιάδες νεκρά ψάρια.

Το θέμα που δημιουργήθηκε στο Αβγό Δωδώνης, είναι κοινό σε εκατοντάδες περιοχές της χώρας και σε χιλιάδες σε όλο τον πλανήτη, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις.

Ο Χρήστος Ντακαλέτσης, δήμαρχος Δωδώνης μιλά για οικολογική καταστροφή και επικαλείται τον κοινό νού ότι αφού κάτι ανάλογο δεν είχε σημειωθεί στο παρελθόν δεν δικαιολογείται σήμερα.

Ισχυρίζεται μάλιστα το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή η Περιφέρεια έχει προβεί  σε έργα καθαρισμού του ποταμού από φερτά υλικά. Ότι λόγω αυτών των εργασιών καταστράφηκε ο πυθμένας του ποταμού και το νερό πέρασε σε κατώτερα στρώματα, αποστραγγίστηκε.

Βεβαίως παραδέχεται ότι μετά τις βροχοπτώσεις των 2 τελευταίων 24ώρων το νερό άρχισε να γεμίζει ξανά την κοίτη του Λούρου.

Ωστόσο, ο κοινός νούς λέει πως εάν είχε καταστραφεί ο πυθμένας δεν θα επανερχόταν το νερό στον Λούρο έπειτα από μια βροχή.  Εφ’  όσον όμως το νερό  μετά από τις βροχοπτώσεις επανήλθε τότε είναι βέβαιο ότι δεν καταστράφηκε ο πυθμένας από εργασίες. Εν ολίγοις αυτό που ισχυρίζεται ο δήμαρχος αποτελεί άποψη, που δεν τεκμαίρεται από τα γεγονότα.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Σιώμος είχε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος δήλωσε ότι τα έργα έγιναν ακολουθώντας όλους τους κανόνες και πως τα προβλήματα δεν οφείλονται σε εργασίες, αλλά σε κλιματολογικούς παράγοντες.

Επίσης σημειώνεται ότι στο παρελθόν προκλήθηκαν πλημμύρες και καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή ακριβώς γιατί η κοίτη του ποταμού είχε γεμίσει φερτά υλικά και δεν είχε καθαριστεί, όπως συνέβη φέτος.

Ανάλογα προβλήματα λόγω ξηρασίας και ανομβρίας σημειώθηκαν φέτος στις ΗΠΑ όπου ο μεγαλύτερος ποταμός, ο Μισισιπής, στέγνωσε. Στο Ην. Βασίλειο, χιλιάδες ψάρια ξεβράστηκαν στις κοίτες των ποταμών, στο Herefordshire, Nottingham και Derbyshire όταν έπεσε η στάθμη τους. Τον Ρήνο τον μεγαλύτερο ποταμό που διατρέχει την Ευρώπη, μπορούσες φέτος να τον διαβείς πεζός αφού το νερό δεν ξεπερνούσε τα 30 εκατοστά, ενώ τόνοι ψαριών ξεβράστηκαν στις όχθες του ποταμού Oder, που διατρέχει τα Πολωνο-Γερμανικά σύνορα. Οι ειδικοί, είπαν πως ευθύνεται η  ξηρασία, η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών. Ουδείς σκέφτηκε να κατηγορήσει κάποιο κυβερνήτη, περιφερειάρχη ή αξιωματούχο για τα έργα, που ούτως ή άλλως όλοι πραγματοποιούν για να καθαρίσουν τα ποτάμια.

Ο  χειρισμός αυτοδιοικητικών θεμάτων απαιτεί αν μη τι άλλο κοινό νου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος