Χίος- «ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΖΩ»

Στο Ζυγομαλάδικο, ένα αρχοντικό της Χίου του 15ου αιώνα, έχουν κληθεί σύγχρονοι καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να παρουσιάσουν τα έργα τους, προσθέτοντας μια πινελιά σε διαχρονικές αξίες.  

Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Πυλιώτης, με την κάμερα της ΕΡΤ ξεναγεί τους επισκέπτες στην έκθεση ekipouzo και σε ένα χώρο βγαλμένο από μια άλλη εποχή.

Το αρχοντικό, στην περιοχή του Κάμπου, που φημίζεται για τις διακοσμήσεις της οροφής και τις ζωγραφιές του Ιωάννη Λάππου, άνοιξε τις πόρτες του σε νέους ανθρώπους που πήραν ερεθίσματα από τον χώρο και το τοπίο για να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα εικαστικά, αφηγηματικά, παραστατικά, τα οποία θα εκτίθενται έως και την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στον ίδιο χώρο.

Η Μαρία Ζανίκου, ψυχολόγος, ερασιτέχνης ηθοποιός, σημειώνει ότι πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες του νησιού συμμετέχουν σε μια διαδραστική παρουσίαση και θα προσφέρουν τα έργα τους στην θέαση εκείνων που επισκέπτονται την έκθεση.

Οι παλιοί γενουάτικοι πύργοι στην Χίο μεταμορφώθηκαν σε αρχοντικά τον 17ο και 18ο αι. και σήμερα αποτελούν τα αρχιτεκτονικά στολίδια του νησιού. Η παρουσία των Γενουατών στο Αιγαίο έγινε περισσότερο από αισθητή μετά την Δ΄ σταυροφορία το 1204, αν και είχαν να αντιμετωπίσουν την Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου. Οι Γενουάτες κατέλαβαν την Χίο το 1346 μ.Χ εκμεταλλευόμενοι τις διαμάχες μεταξύ των Παλαιολόγων και των Καντακουζηνών. Το νησί άντεξε τις τουρκικές επιθέσεις για περισσότερο από δυο αιώνες, αλλά φεύ. Μεταξύ άλλων, εκείνο που απέμεινε από την περίοδο της παρουσίας των Γενουατών είνι η καλλιτεχνική σφραγίδα στα κτίσματα, που διατηρούν οι Χιώτες κτίστες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος