ΧΑΝΘ : Ένας αιώνας παρουσίας στην πόλη

1921- 2021. Η ΧΑΝΘ συμπληρώνει εκατό χρόνια ζωής. Ένας οργανισμός ορόσημο  για την Θεσσαλονίκη. Στην μακρά διαδρομή της, παράλληλη με εκείνη της πόλεως,  συγκέντρωσε ένα πολύτιμο αρχειακό υλικό, που είναι προσβάσιμο και ανοικτό στην μελέτη. Από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1921 η ΧΑΝΘ είναι ζωντανό κομμάτι της πόλεως τονίζει ο Γιάννης Σωσσίδης, πρόεδρος της ΧΑΝΘ. «Πρόκειται για μια βιωματική διαδρομή».

Τέσσερις γενιές ανθρώπων, που η μια παραδίδει την σκυτάλη της παράδοσης στην επόμενη. Το κτήριο και οι άνθρωποι είναι η Θεσσαλονίκη και το αρχείο στεγάζει αυτήν την ιστορία, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πλαστήρας, υπεύθυνος Διαχείρισης του Αρχείου ΧΑΝΘ. Όλα όσα συνοδεύουν την ζωή του οργανισμού και της Θεσσαλονίκης βρίσκονται φυλαγμένα στον χώρο: ιστορικά έγγραφα, χειρόγραφα βιβλία, πρακτικά συνελεύσεων, μητρώα μελών, ατομικά δελτία αθλητών, κατασκηνωτών, τοπογραφικοί χάρτες – αρχιτεκτονικά σχέδια, αφίσες, προσκλήσεις, εφημερίδες, περιοδικά της ΧΑΝΘ και οπτικοακουστικό υλικό.

Η ιδέα της δημιουργίας του Αρχειακού και Ερευνητικού Κέντρου, το οποίο θα στεγάσει το ιστορικό αρχείο της ΧΑΝΘ, υλοποιείται με μια εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων για τη χρηματοδότηση του, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020.

Με την λήξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου η Θεσσαλονίκη είχε γίνει σε ένα τεράστιο στρατόπεδο, των δυνάμεων της Αντάντ. Η πόλη ασφυκτιούσε από έλλειψη υποδομών και φροντίδας των αστέγων που ζούσαν σε δύσκολες συνθήκες μετά την μεγάλη φωτιά του 1917. Οι συμμαχικές δυνάμεις αναζητούσαν τρόπο να συνδράμουν τον πληθυσμό. Το 1922 η ΧΑΝΘ δημιούργησε προγράμματα για τους εκπατρισμένους πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και έφερε τον κατασκηνωτικό θεσμό στην Ελλάδα. Η ιδέα της αμερικανικής ΧΑΝ της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων γρήγορα πήρε σάρκα και οστά προσφέροντας αθλητικές δραστηριότητες. Η XANΘ ήταν η πρώτη που εισήγαγε από τις ΗΠΑ το μπάσκετ στην Ελλάδα και λίγο αργότερα το βόλει και το πινγκ-πονγκ. Το 1923 κατασκευάστηκε το πρώτο γήπεδο μπάσκετ, δίνοντας διέξοδο στην νεολαία της εποχής και δημιουργώντας θεσμούς με μέλλον.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος