Αυξήθηκαν τα τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή άγριων ζώων

Δυο νέα τροχαία που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Καστοριά, σε περιοχές προστασίας της άγριας ζωής, θέτουν σε συναγερμό τους αρμόδιους, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή των οδηγών.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη, έφτασε στο σημείο όπου εντοπίστηκαν ένας νεκρός λύκος και μια αρκούδα, γεγονός που κατέστησε την φύση φτωχότερη.

Πλήθος πινακίδων ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς τόσο στην Εγνατία όσο και σε επαρχιακές οδούς ότι οι δρόμοι αποτελούν σημεία διελεύσεως αγρίων ζώων. Εις μάτην. Το θλιβερό αποτέλεσμα δείχνει ότι οι πολίτες αδιαφορούν.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος ομάδας άμεσης επέμβασης για την αρκούδα, εξηγεί ότι πρόκειται για δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που εξυπηρετεί την κύρια κυκλοφορία προς τουριστικούς προορισμούς.

Θεωρείται ένας από τους πλέον επικίνδυνους δρόμους για τα ζώα. Τα θύματα είναι κυρίως λύκοι και αρκούδες.

«Τα τελευταία 5 χρόνια σημειώθηκαν επτά ατυχήματα. Η σήμανση μας πληροφορεί, αλλά χρειάζεται η προσοχή των οδηγών, ειδικά στο λυκόφως, λίγο πριν από το βαθύ σκοτάδι.

Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας γράφει ότι τα οχήματα πρέπει να κινούνται με έως 50 χλμ. Ωστόσο, ο κ. Παναγιωτόπουλος συμβουλεύει «το πόδι πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στο φρένο. Μέσα σε 2-3 χλμ συμβαίνουν όλα τα τροχαία».

Δεν πρόκειται μόνο για την προστασία της άγριας ζωής, αλλά και των ανθρώπων. Μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπους, σημειώνει, ενώ κινδυνεύουν και τα παραγωγικά ζώα, που βόσκουν στην περιοχή. Δεν υπάρχει αποζημίωση σε αυτήν την περίπτωση ακόμη και για τα ΙΧ.

Ενδεχομένως να βοηθούσε η τοποθέτηση πινακίδων πιο πυκνά και η μεγαλύτερη παρουσία της τροχαίας Καστοριά για συνετισμό των οδηγών, οι οποίοι όμως είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος