Στο κυνήγι της χαμηλότερης τιμής οι καταναλωτές και στα οπωρολαχανικά, είδη των οποίων καταγράφουν άλμα σε χονδρική και λιανική.
Ντοματίνια από την Κρήτη «σκαρφάλωσαν» σήμερα σε πάγκους λαϊκών αγορών στα 7,99 ευρώ το κιλό, με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις ποσότητες για να τα βγάλουν πέρα.
Πωλητές και παραγωγοί διαπιστώνουν μείωση της κίνησης στους πάγκους τους.
Αύξηση μεταφορικού και παραγωγικού κόστους λόγω της μεγάλης μεταβολής σε τιμές πετρελαίου, λιπασμάτων και συσκευασίας, ωθούν τις τιμές προς τα πάνω, με τους καταναλωτές να βρίσκουν στο Καπάνι το κουνουπίδι προς 2,90 ευρώ το κιλό τη ντομάτα με 3,20, πατάτες με 1 ευρώ και 20 λεπτά, φράουλες προς 2,50 ευρώ το κιλό και αγγουράκι προς 1 ευρώ το τεμάχιο.
Άλμα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι έχουν κάνει οι τιμές στη χονδρική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης η μεταβολή σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή στις μακρύκαρπες πιπεριές έφθασε το 118% αφού πέρσι το προϊόν πωλούνταν στην χονδρική προς 1,70 και φέτος προς 3,70 ευρώ. Το 111% φθάνει η μεταβολή στο μπρόκολο, 75% στα αντίδια, 67% στα αγγουράκια, 40% σε μαρούλια και λεμόνια, 35% στις ντομάτες.
Παραγωγοί και πωλητές προειδοποιούν ότι παρά τις προσπάθειες να απορροφήσουν τις αυξήσεις, εάν δεν μειωθεί το κόστος σε μεταφορές και παραγωγή, ανατιμήσεις θα υπάρξουν και το επόμενο διάστημα στη λιανική.
Ρεπορτάζ: Λία Χριστάρα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος