Ασφυξία στον βυθό από “έκρηξη” φυτοπλαγκτόν

Ένας καφέ αφρός, μια «θαλάσσια από βλέννα» κάλυψε τις ακτές της Θάλασσας του Μαρμαρά τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας και την αναποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων, κάτι που είναι εμφανές ειδικά στην περίπτωση της Κωνσταντινουπόλεως, όπως τονίζουν.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προκαλείται από την πληθυσμιακή έκρηξη των οργανισμών φυτοπλαγκτόν και επιτείνεται από την απόρριψη οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων, εξηγεί ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής θαλάσσιας Βιολογίας- Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου. Μπορεί να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις όταν τα θρεπτικά στοιχεία αφθονούν λόγω των προσχωματώσεων που εναποτίθενται στις εκβολές των ποταμών. Είναι ένα είδος υπερτροφίας των θαλασσών, που καταστρέφει την θαλάσσια ζωή και απειλεί την αλιευτική βιομηχανία. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μαζικούς θανάτους ψαριών, επισημαίνοντας ότι τα κοράλλια και οι σπόγγοι είναι πλήρως επικαλυμμένοι με οργανική ύλη, συχνά θανατηφόρα. Η ζωή στον πυθμένα ασφυκτιά και πεθαίνει.

Επίσης, ο ανθρωπογενής παράγοντας συμβάλλει στην αύξηση του φαινομένου με την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και τα ανεπεξέργαστα λύματα που καταλήγουν στην θάλασσα. Κάθε αναστάτωση στα ρεύματα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πίεση σε ένα άρρωστο οικοσύστημα. Τα μη επεξεργασμένα απόβλητα και η γεωργική απορροή καταλήγουν στον βυθό, προκαλώντας υψηλά επίπεδα αζώτου και φωσφόρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο και έχει καταγραφεί για πρώτη φορά στις αρχές του 18ου αιώνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος