Στην Αρναία Χαλκιδικής το Πάσχα είναι συνυφασμένο με τη λαϊκή παράδοση. Στη γραφική κωμόπολη που είναι «σκαρφαλωμένη» σε υψόμετρο εξακοσίων μέτρων στους πρόποδες του Χολομώντα κατά την περίοδο του Πάσχα, αναβιώνουν μια σειρά από έθιμα που κρατούν γερά δεμένους τους νέους ανθρώπους με την ιστορία και την παράδοση του τόπου τους.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Στέλιος Βαλιάνος, τις μεταπασχαλινές ημέρες αναβιώνει πληθώρα εθίμων στην Αρναία της παράδοσης και της λαϊκής ιστορίας, ως συμπλήρωμα στην ομορφιά του τόπου που επιπλέον διαθέτει δεκαοχτώ προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Ζυγούρη, πρόεδρο πολιτιστικής κοινότητας Αρναίας Χαλκιδικής, τα πασχαλινά έθιμα κρατούν τους ντόπιους σε επαφή με τις ρίζες τους, ενώ τα περνούν έτσι και στις επόμενες γενιές.
Στην Αρναία Χαλκιδικής, το Πάσχα η παράδοση αναβιώνει με τον «Κούτσμανους», τη «Σουσαρίτσα» και το «Ζύγισμα του Αϊ-Γιώργη».
Σήμερα, Τρίτη του Πάσχα αναβιώνει το έθιμο «Κούτσμανοι», το οποίο φέρει τις καταβολές του στην Τουρκοκρατία.
Έφιπποι καβαλάρηδες οπλισμένοι συγκεντρώνονται το πρωί στην κεντρική πλατεία και από εκεί μεταβαίνουν στον Προφήτη Ηλία, όπου στην ομώνυμη εκκλησία γίνεται η λειτουργία.
Μετά το πέρας της λειτουργίας και της περιφοράς των εικόνων θα ακολουθήσει ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο, με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν το τραγούδι του Κούτσμανους, ο οποίος ήταν ο τότε αγάς της περιοχής (σ.σ. Κοτσμανλής) που έδωσε την άδεια στους ντόποιους να φέρουν οπλισμό μόνο εκείνη την ημέρα του χρόνου.
Η «Σουσαρίτσα» «ζωντανεύει» σήμερα Τρίτη του Πάσχα, στο άλσος της Αγίας Παρασκευής. Παιδιά πετούν τα κόκκινα αβγά όσο μπορούν πιο μακριά, με στόχο να μην τα σπάσουν.
Μετά το πέρας της «Σουσαρίτσας» γίνεται η απονομή και των νικητών σε τρεις κατηγορίες (παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου-λυκείου) και η απονομή των επάθλων της σκοποβολής και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι με χορούς.
Του Αγίου Γεωργίου, που φέτος πέφτει αύριο, δηλαδή την Τετάρτη του Πάσχα 23 Απριλίου, τοποθετείται στον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας μία ζυγαριά.
Εκεί σε χιουμοριστικό κλίμα θα ζυγιστούν οι παρευρισκόμενοι για να αποδειχθεί ποιοι νήστεψαν μέσα στη Σαρακοστή. Στον πιο αδύνατο θα αποδοθεί η μεγάλη κατσαρόλα και στον πιο παχύ η μικρή.
Στην Αρναία, ξεχωριστή θέση κατέχει ο Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου, ο μοναδικός αυτή τη στιγμή ναό στην Ελλάδα που, ενώ λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πιστών, ταυτόχρονα είναι κτισμένος επάνω σε σημαντικές αρχαιότητες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, οι οποίες είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος ορατές. Εκτός, δηλαδή, από τόπο θρησκευτικής λατρείας αποτελεί κι έναν επισκέψιμο χώρο ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Ο μητροπολιτικός ναός της Αρναίας, κτίστηκε ως τρίκλιτη βασιλική το 1812 και τιμάται στη μνήμη του Αγίου Στεφάνου, ενώ το καμπαναριό του χρονολογείται από το 1889. Το 1775 πέρασε για να διδάξει εκεί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Κατά την επανάσταση του 1821 κάηκε εκ θεμελίων, όπως και όλο το χωριό, οι κάτοικοι του οποίου το εγκατέλειψαν και διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή. Αργότερα επέστρεψαν, ξανάκτισαν το χωριό και την εκκλησία, στην οποία τοποθέτησαν ξύλινο τέμπλο και περίτεχνο δεσποτικό θρόνο, από τους λίγους ξυλόγλυπτους στην περιοχή.
Ρεπορτάζ: Φρόσω Βαρβάρα
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος