Άρχισε η διαδικασία για την διάθεση των καυσόξυλων

Στην ορεινή κοινότητα της Εορδαίας τα τζάκια έχουν ανάψει εδώ και περίπου ένα μήνα, αλλά προς το παρόν καθυστερεί η διάθεση των καυσόξυλων.

Αφ’ ενός το θέμα είναι καθαρά τεχνικό, αφ’ ετέρου έχει ήδη δρομολογηθεί η επίλυσή του.

Ο Γιάννης Τζούμαρης  πρόεδρος της κοινότητας Βλάστης εξηγεί πως η καθυστέρηση οφείλεται στην αλλαγή των διευθύνσεων των δασαρχείων, αλλά και στην μείωση των ποσοτήτων, που λαμβάνει κάθε δικαιούχος. «Έγινε μείωση των χωρικών από 12 σε 7, καθώς υπήρχε αύξηση της ζήτησης και οι αιτήσεις φέτος λόγω της ενεργειακής κρίσεως έφτασαν από 51 σε 60».

Κατά μέσο όρο ένα σπίτι στην Βλάστη χρειάζεται έως και 20 χωρικά, οπότε η προμήθεια των υπόλοιπων ποσοτήτων θα γίνει από ιδιώτες, τονίζει.  

Ωστόσο η λύση στο θέμα έρθε από την πλευρά του υπουργείου περιβάλλοντος. Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Τσίμπλινας, διευθυντής δασών Κοζάνης από σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία και εντός της εβδομάδος θα ολοκληρωθεί η διάθεση των καυσόξυλων σε όλο τον νομό Κοζάνης.

Η καθυστέρηση οφειλόταν στην αλλαγή της διευθύνσεως την 1η Οκτωβρίου, οπότε ο κ. Τσίμπλινας ανέλαβε καθήκοντα. Αυτό που υπήρχε ως δεδομένο ήταν συγκεκριμένη ποσότητα που ζητούσαν και έπαιρναν οι κάτοικοι. «Οι ποσότητες ήταν προδιαγεγραμμένες, αλλά φέτος αυξήθηκαν, καθώς πολλοί θα αποφύγουν το πετρέλαιο».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Τσίμπλινας θα δοθεί έμφαση στους μόνιμους κατοίκους και όχι στους περιστασιακούς του Σαββατοκύριακου. Αυτοί θα πρέπει να πάρουν ένα τμήμα της ποσότητας και να μην στερήσει τα ξύλα από εκείνα που  δικαιούται μια οικογένεια, η οποία διαμένει όλο τον χρόνο στην περιοχή.

Τέλος, ενημέρωσε πως έπειτα από απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά θα δοθεί η δυνατότητα σε κατοίκους να ξυλεύσουν, σε μη διαχειριζόμενα δάση, οπότε οι όποιες ανάγκες θα καλυφθούν από εκεί. Αρκεί βεβαίως αυτό να γίνεται υπό την επίβλεψη των δασαρχείων, προκειμένου να μην υλοτομήσουν κάποιοι επιτήδειοι ολόκληρη την Ελλάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος