Αρχαιολογικοί τόποι, κάστρα και ιστορία της Λέσβου

Ένας διατηρητέος οικισμός ο Μόλυβος είναι το στολίδι του Ανατολικού Αιγαίου, με μακραίωνη ιστορία, που διατρέχει το νησί από το ιερό του Μέσσου, 35 χλμ. από την Μυτιλήνη, την αρχαία Πύρρα, το ρωμαϊκό υδραγωγείο και φτάνει στο Σίγρι, με το απολιθωμένο δάσος.

Το Κάστρο της Μυτιλήνης, ή «Φρούριο της Μυτιλήνης» που θεμελιώθηκε πιθανότατα επί Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Ενετούς τον 12ο  αιώνα. Οι πύργοι του ορθώνονται επιβλητικοί εκεί όπου βρισκόταν η ακρόπολη αρχαίας πόλεως.

Το κάστρο του Μολύβου, στην αρχαία Μήθυμνα, κατείχε στρατηγικής σημασίας, ενώ άγνωστη παραμένει η εποχή ανέγερσής του. θέση Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του πολιτιστικού προϊόντος, η ιστορία αναβιώνει, με σύγχρονα μέσα, ηχητικές ξεναγήσεις και προβολές, σημειώνει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης, προϊστάμενος της εφορίας αρχαιοτήτων Λέσβου.

Επίσης αποκαθίσταται και παραδίδεται το Κάστρο του Σιγρίου, στην δυτική πλευρά του νησιού, που κτίστηκε ως οχυρωματικό έργο το 1757, από τους Τούρκους. Οι αποκαταστάσεις των αρχαιολογικών χώρων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς απλώνονται σε όλο το νησί. Δυτικά από το Σίγρι στην Αρχαία Άντισσα, που πρωτοκατοικήθηκε κατά την 2η χιλιετία π.Χ., εκεί όπου ζεί ακόμη ο μύθος του Ορφέα, γίνονται εργασίες στο οχυρό, γνωστό ως Οβριόκαστρο, που χτίστηκε στην Βυζαντινή εποχή και ανακατασκευάστηκε στα χρόνια των Γενοβέζων.

Στρέφοντας το βλέμμα στο απώτερο παρελθόν, στον δρόμο για το Σίγρι, οι απολιθωμένοι κορμοί, που διασώθηκαν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις, αποτυπώνουν την γεωλογική ιστορία 20.000.000 ετών, που τρέχει με διαφορετικούς χρόνους από τους βιολογικούς των ανθρώπων, υπενθυμίζοντας την δύναμη της φύσεως.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος