Αποζημιώσεις για ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια

Προωθήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών αίτημα δέσμευσης ποσού για την πληρωμή αποζημίωσης μέσω de minimis, σε ροδάκινα (επιτραπέζια και μεταποίησης), βερίκοκα και νεκταρίνια για τις Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης.

Ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, μέλος της γραμματείας της πανελλαδικής επιτροπής αγροτικών μπλόκων μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Αρχικά ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε τη συμπαράσταση του στους ανθρώπους που πενθούν για το δυστύχημα των Τεμπών και τη στήριξή του, σε όσους είναι τραυματισμένοι.

Στη συνέχεια ανέφερε: «Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, μιλάμε για τις αποζημιώσεις de minimis, είναι επιδοτήσεις ήσσονος σημασίας, σημαίνει ότι είναι κάτι πολύ λίγο. Παρά το ότι αυτό ανακοινώθηκε από το Υπουργείο, δεν ικανοποιεί στο σύνολό του τα δικά μας αιτήματα αφενός, αλλά και τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν όλο αυτό τον καιρό προς τον αγροτικό κόσμο. Σε κάθε περίπτωση τα χρηματικά ποσά που δίνονται αυτήν την περίοδο, και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, είναι 150 ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα και 135 ευρώ για τα συμπύρηνα. Όπως και γι’ αυτούς που έχουν πάρει αποζημίωση τα 72 ευρώ ανά στρέμμα, λόγω της ουκρανικής κρίσης, τα ποσά θα είναι αντίστοιχα μικρότερα 65 και 80 ευρώ. Επομένως δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε, αλλά να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μία άλλη διαφορετική κατάσταση στον αγροτικό τομέα, πιο νοικοκυρεμένη, με πρόγραμμα και με σχέδιο.

Είναι αποζημιώσεις που θα έπρεπε να περνούν από τη διαδικασία του ΕΛΓΑ και θα έπρεπε να αλλάξει ο κανονισμός του. Ζούμε στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής και εμείς στην ύπαιθρο το ζούμε πιο έντονα. Αυτές οι ζημίες από τις έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού και κάθε καλοκαιριού θα πρέπει να εντάσσονται στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και να αμείβεται ο καθένας με τη ζημία του και να τελειώνει εκεί το θέμα. Σήμερα έχουμε οριζόντια ένα «φιλοδώρημα» για όλους».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος