Απούλητη η γραβιέρα στα τυροκομεία της Κρήτης λόγω του υψηλού κόστους

Η γραβιέρα της Κρήτης είναι ονομαστή για τη γεύση της και ξεχωρίζει από τα τυροκομικά προϊόντα της Κρήτης, αλλά λόγω τιμής είναι και απλησίαστη…

Ο Σπύρος Μπαλαντίνας, πρόεδρος τυροκόμων νομού Χανίων μιλά στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και γιατί υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να μείνει αδιάθετη η παραγωγή.

«Για μένα, το έχω ξαναπεί και ακούγομαι λίγο περίεργος, αλλά η τιμή του προϊόντος είναι λίγο χαμηλή με την έννοια ότι πρέπει να αναλογιστούμε όλοι ότι οι τυροκομικές επιχειρήσεις της Κρήτης έχουν να επωμιστούν ένα τεράστιο κόστος, όχι μόνο από την αύξηση της πρώτης ύλης, αλλά και από τις αυξήσεις που έχουν όλες οι επιχειρήσεις με τα λειτουργικά, μισθοδοσίες. Είχαμε μια αύξηση έως και 60% στο γάλα και η αύξηση που έφτασε στο ράφι είναι στο 35%. Τα τυροκομεία επιλέξαμε να απορροφήσουμε μεγάλο μέρος των αυξήσεων που είχαμε, ούτως ώστε τα προϊόντα μας να μην εξοστρακιστούν από την αγορά. Πρέπει να διατηρηθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο πλευρές, γιατί και ο καταναλωτής έχει δίκιο, αλλά και ον κτηνοτρόφος, πρέπει να σταθεροποιήσουμε την αγορά», και πρόσθεσε: «ότι η φετινή παραγωγή της γραβιέρας φαίνεται ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα τυροκομεία ξεκίνησαν με ένα στοκ στις αποθήκες τους και η πρόβλεψη που κάνουμε τώρα σε συνάρτηση με τη μειωμένη ζήτηση, είναι ότι θα μείνει αδιάθετη μεγάλη ποσότητα γραβιέρας στο τέλος της χρονιάς», όπως είπε μεταξύ άλλων.

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Κατσουλάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος