Αποκλειστικό ΕΡΤ3: Συνομιλία με τον Γερμανό σκηνοθέτη, Τόμας Όστερμαϊερ

Ο Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Από το 1999 καλλιτεχνικός διευθυντής ενός από τα γνωστότερα θέατρα της Γερμανίας, της Σάουμπινε, έχει έρθει επανειλημμένα στη χώρα μας, δείχνοντας τα στάδια της σκηνοθετικής του δουλειάς στο πέρασμα των χρόνων.

Στα 58α Δημήτρια, έφερε την παράσταση “Ο γάμος της Μαρίας Μπράουν” βασισμένης στην ομότιτλη ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ. Τί κι αν ήταν η δεύτερη διανομή, όπως είπε στην ΕΡΤ, τι κι αν έλειπε ένα ολόκληρο καμιόνι με σκηνικά, που δεν έφτασε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, η παιγνιώδης διάθεση του θιάσου μέσα από τις κρυστάλλινες ερμηνείες των ηθοποιών ανέδειξε το τίμημα της επιβίωσης με κάθε κόστος.

Ο Τόμας Όστερμαϊερ μίλησε για την παράσταση, την πορεία του, την εμπειρία της καθόδου του για πρώτη φορά στην Επίδαυρο το 2021 με τον “Οιδίποδα” της Μάγιας Τσάντες και την αριστερά σήμερα.

Όπως τόνισε ο Γερμανός σκηνοθέτης, την περίοδο, που πρωτοπαρουσίασε την παράσταση,  οι ερωτικές επιστολές προς τον Χίτλερ είχαν μόλις ανακαλυφθεί.

«Ήταν στα αρχεία του Αμερικανικού στρατού, τα αρχεία αποχαρακτηρίστηκαν  και σοκαριστήκαμε φυσικά όταν ακούσαμε τις ερωτικές εξομολογήσεις προς το τρομερό τέρας του 20ου αιώνα. Κατά την άποψή μου ταίριαξε απόλυτα με την ιστορία της βραδιάς γιατί ήδη ο τίτλος «Μαρία Μπράουν» παίζει με την Εύα Μπράουν (σημ. Μπράουν σημαίνει καφέ)  και το καφέ ήταν το χρώμα του ναζιστικού κόμματος.

Όλο το έργο αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που ενηλικιωνόταν, ήταν ήδη ενήλικη όταν τέλειωσε ο πόλεμος, σφραγίστηκε από το ναζιστικό καθεστώς, ίσως να συμμετείχε κιόλας σ’ αυτό το κίνημα, και το πόσο δύσκολο είναι να επανεφεύρεις τον εαυτό σου και να επιβιώσεις εκείνα τα χρόνια. Για μένα ήταν προφανές, αν ήθελα να αποδώσω με κάποιον τρόπο τον τρόμο εκείνης της εποχής, να ξεκινήσω με τις ερωτικές επιστολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τόμας Όστερμαϊερ.

Επίσης, ο Γερμανός σκηνοθέτης μίλησε και για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. «Δεν ισχυρίζομαι. Είμαι αριστερός», σχολίασε, μιλώντας για τις σκέψεις του σχετικά με το πώς εκφράζεται κάτι τέτοιο το 2023. «Είναι ένας παγκόσμιος, ανοιχτόμυαλος και δεσμευτικός τρόπος να δεις την αδικία μεταξύ των τάξεων, την αδικία της ιστορίας. Και να δεις πως πολλά από τα προβλήματα που έχουμε σήμερα συνδέονται με την ιστορία, την αδικία, τον κυρίαρχο ρόλο της Ευρώπης μέσα στα χρόνια, τον κυρίαρχο ρόλο της Γερμανίας τις τελευταίες δεκαετίες», τόνισε.

Τέλος, ο Τόμας Όστερμαϊερ χαρακτήρισε «σκληρή» την εργασία του. «Διευθύνω ένα πετυχημένο θέατρο, που με καθιέρωσε ως σκηνοθέτη, αλλά εξακολουθεί να είναι σκληρή εργασία. Να δημιουργήσεις μια επιτυχημένη παράσταση ή μια ολόκληρη σεζόν είναι κάτι, αλλά το να διατηρήσεις την επιτυχία του θεάτρου μια τόσο μακρά περίοδο και να επανεφευρίσκεις τον εαυτό σου διαρκώς είναι μεγαλύτερη πρόκληση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Πανούσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος