«Από τη Πολιορκία στον Μεγαλέξανδρο»: Τα Γρεβενά τίμησαν τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Ένα τριήμερο αφιέρωμα στις κινηματογραφικές ταινίες που γυρίστηκαν στη περιοχή των Γρεβενών,γέμισε αναμνήσεις, συναισθήματα, εικόνες που ανασύρθηκαν από το παρελθόν και έφεραν στο σήμερα, θύμισες που παραμένουν ανεξίτηλες για ηθοποιούς κομπάρσους σκηνοθέτες και σινεφίλ.

Στη γέφυρα του Σπανού, αλλά και στην τοπική κοινότητα Δοτσικού έγιναν τα γυρίσματα των ταινιών «Πολιορκία» και «Μέγας Αλέξανδρος» που βρίσκονται στο επίκεντρο ενός τριήμερου αφιερώματος στα Γρεβενά.

Η 18χρονη τότε, πρωταγωνίστρια στην ταινία, Πολιορκία, παραγωγής 1961, Μαριάννα Κουράκου επιστρέφει στα Γρεβενά και θυμάται.., «Ήταν πραγματικά τύχη που ο Μπερνάρ με διάλεξε για πρωταγωνίστρια εκείνη την εποχή», όπως αναφέρει.

Η Πολιορκία που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χαμένες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου επιστέφει στον τόπο που γεννήθηκε έπειτα από έρευνα ετών του ερευνητή και συλλέκτη Βαγγέλη Νικόπουλο και προβάλλεται στα Γρεβενά με τη προσθήκη ελληνικών υπότιτλων και με τη παρουσία συντελεστών της ταινίας.

Το κινηματογραφικό τριήμερο με αφορμή και το έτος Θόδωρου Αγγελόπουλου αφιερωμένο στον αείμνηστο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη η προβολή της ταινίας «Μεγαλέξανδρος» η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο Δοτσικό Γρεβενών, αλλά και την έκθεση τεκμηρίων που παρουσιάστηκε ξύπνησε πολλές μνήμες.

«Ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ένα κινηματογραφικό εγχείρημα που μόνο το πείσμα του Αγγελόπουλου και των συνεργατών του θα μπορούσε να φέρει σε πέρας», όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Λευτέρης Χαρομίτης βοηθός του Θεοδώρου Αγγελόπουλου.

Φίλοι γνωστοί συνεργάτες έφτασαν στα Γρεβενά για το σημαντικό κινηματογραφικό γεγονός. Μαζί τους και η σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου Φοίβη.

«Ήταν ένα παιδί της πόλης το οποίο ανακάλυψε τη φύση την ερωτεύτηκε και τη σκληρή Ελλάδα αυτή την Ελλάδα που βγάζει ανθρώπους μαχητικούς», αναφέρει η Φοίβη Οινομοπούλου Αγγελοπούλου.

Το τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα μπορεί να ολοκληρώθηκε, το ταξίδι όμως από την «Πολιορκία μέχρι τον Μεγαλέξανδρο» συνεχίζεται μέσα από τις εκθέσεις φωτογραφίας που παρουσιάζονται στα Γρεβενά.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος