Από σήμερα μειωμένο ωράριο στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης πρότεινε μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Παρεμφερή πρόταση κατέθεσε και ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου.

Το θέμα προκάλεσε πολλές αντιδράσεις Οι ενστάσεις άλλων συλλόγων αφορούν το θέμα του ανταγωνισμού, που θα προκληθεί κυρίως από τα πολυκαταστήματα, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το κανονικό ωράριο.

Ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου καταρρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο το δυσβάσταχτο βάρος των δαπανών μιας επιχείρησης.

«Μειώνει το κόστος λειτουργίας ενός καταστήματος και επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% και την έκπτωση στα τιμολόγια με την επιδότηση. Εάν φτάσουμε σε άτακτες διακοπές ρεύματος τότε η κατάσταση θα είναι χειρότερη», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης..

Οι προτάσεις του Συλλόγου ακολουθούνται από το 95% των μελών του και δεν θα επηρεάσει τις καταναλωτικές συνήθειες. Επιπλέον, δεν θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι μισθολογικά, καθώς παραμένει το ωράριο εργασίας στις 40 ώρες εβδομαδιαίως.  Σύμφωνα με την πρόταση Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο τα καταστήματα θα λειτουργούν όπως πριν, ενώ Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα είναι ανοικτά από τις 10.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα αντί για τις 21.00, δηλαδή θα κλείνουν δυο ώρες νωρίτερα.

Πως θα λειτουργήσει η αγορά στην Σύρο

Ο Bαγγέλης Αλεξανδρίδης, πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Σύρου, συμφωνεί σε πολλά με τους συναδέλφους του στην Θεσσαλονίκη. Η συζήτηση στην Σύρο αφορά στον αριθμό των ημερών κατά τις οποίες θα λειτουργούν τις απογευματινές ώρες τα εμπορικά καταστήματα της Σύρου, αποκλειστικά κατά την χειμερινή περίοδο. Έτσι, θα εργάζονται Τρίτη και Παρασκευή απόγευμα και δεν θα λειτουργούν την Πέμπτη το απόγευμα, ενώ τις άλλες ημέρες θα ακολουθούν ένα διευρυμένο ωράριο ως τις 3 και 4 αργά το μεσημέρι.

Από πέρυσι ξεκίνησε η συζήτηση για το ωράριο και θα ακολουθήσει μια συζήτηση με τους επιχειρηματίες, για να μην ανοίγουν την Πέμπτη το απόγευμα, ενώ το υπόλοιπο ωράριο θα μείνει ως έχει. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει εξοικονόμηση καυσίμων και στις μετακινήσεις των επιχειρηματιών, επισημαίνει ο κ. Αλεξανδρίδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος