Απαντήσεις για τους εμβολιασμούς από τον καθηγητή Γιώργο Παπαζήση

«Η κατάσταση είναι ασφυκτική στα νοσοκομεία και τα δεδομένα δεν συνηγορούν για να προχωρήσουμε σε ένα άνοιγμα εν όψει του Πάσχα». Αυτό τονίζει ο Γιώργος  Παπαζήσης, ψυχίατρος– καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το εορταστικό τριήμερο δεν ενδείκνυνται οι οικογενειακές- φιλικές συγκεντρώσεις εντός οικιών στις πόλεις.

Ο παρατεταμένος εγκλεισμός, τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και το απροσδιόριστο χρονικά τέλος της πανδημίας δικαιολογημένα προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Η ψυχολογία και οι συμπεριφορές διαφέρουν και όλοι υφίστανται το βάρος της νέας πραγματικότητος, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Όπως ανέφερε ο Ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής φαρµακολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Παπαζήσης στις µη-φυσιολογικές συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, τα όπλα αντιμετώπισης είναι περιορισμένα και προϋποθέτουν εφαρμογή των κανόνων. Όσον αφορά τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια που κυκλοφορούν στην ΕΕ, δυο εξ αυτών παρουσιάζουν κάποια προβλήματα, με σπάνιες παρενέργειες που προκαλούν θρομβώσεις. Το ποσοστό εμφανίσεων αυτών των περιστατικών είναι εξαιρετικά χαμηλό, αλλά προληπτικά τέθηκαν κάποιοι ηλικιακοί περιορισμοί στην χορήγησή τους. Πρόκειται όμως για μια αυτοάνοση αντίδραση μετά τον εμβολιασμό, που παρατηρείται κυρίως σε γυναίκες. Ωστόσο, δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την χορήγησή τους ομάδες με προϋπάρχοντα νοσήματα ή επιβαρυμένο ιστορικό. Σύμφωνα με τον κ. Παπαζήση οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα επιλογής κάποιου εκ των διαθεσίμων εμβολίων, παρά να μην εμβολιαστούν. Επιπλέον τα συμπτώματα είναι αντιμετωπίσιμα και υπάρχει θεραπεία, ενώ η πιθανότητα θανάτου είναι 1,5 στο εκατομμύριο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος