Αντιμέτωποι με κλιματική κρίση και έλλειψη εργατικών χεριών οι καλλιεργητές οστράκων του Θερμαϊκού κόλπου

Χαλάστρα, Κύμινα, Αγγελοχώρι, Μακρύγιαλος, Μεθώνη, Κίτρος, Ολυμπιάδα είναι ορισμένες μόνο από τις περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία που παράγουν περίπου το 75% της παραγωγής από οστρακοκαλλιέργειες.

Δυστυχώς όμως ο δυναμικός αυτός κλάδος τα τελευταία χρόνια ήρθε αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση. Οι υψηλές θερμοκρασίες των νερών μείωσαν παραγωγές και γόνους. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα. Ο φάκελος για τη δημιουργία περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό κόλπο θα δώσει νέα ώθηση στις οστρακοκαλλιέργειες, με αδειοδότηση δεκάδων νέων μονάδων.

Σημαντικό είναι στο μεταξύ το αποτύπωμα στην ελληνικη οικονομία από την εξαγωγική δραστηριότητα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και οι προτάσεις για την επόμενη ημέρα της οστρακοκαλλιέργειας αναδείχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε για ακόμη μία χρονιά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, στη Σίνδο.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Η επιστημονική ημερίδα «Οστρακοκαλλιέργεια: Προκλήσεις και Προτάσεις για το Μέλλον» ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον μιας παραγωγικής διαδικασίας με έντονα εξωστρεφή χαρακτήρα, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Γαλαμάτης, περίπου το 80% των προϊόντων της οστρακοκαλλιέργειας κατευθύνεται σε εξαγωγές.


Ο κ. Γαλαμάτης ανακοίνωσε επίσης ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει καταγράψει όλες τις πλωτές μονάδες στον Θερμαϊκό Κόλπο και μόλις εγκριθεί η ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) θα μοριοδοτηθούν 49 νέες μονάδες στις περιοχές της Χαλάστρας, των Κυμίνων και του Αγγελοχωρίου, ενισχύοντας περαιτέρω την οργανωμένη ανάπτυξη του κλάδου στην ευρύτερη περιοχή.


«Πλέον δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για παρανομίες και παρατυπίες. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι η θέσπιση σαφών κανόνων καλλιέργειας είναι το μεγάλο βήμα για τη διασφάλιση του κόπου των οστρακοκαλλιεργητών και για την ενίσχυση της αξίας του προϊόντος. Η ποιοτική παραγωγή θα φέρει και εισόδημα και επιπλέον θα αναβαθμίσει τη διεθνή εικόνα των οστράκων μας στους καταναλωτές και στις αγορές διεθνώς. Όλοι μόνο να κερδίσουμε έχουμε από αυτή την εξέλιξη», υπογράμμισε ο κ. Γαλαμάτης.


Ο Γραμματέας σημείωσε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης είναι σε επαφή με το Πράσινο Ταμείο για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, προκειμένου να προχωρήσει στην αποξήλωση των παράνομων μονάδων που έχουν καταγραφεί, όπως και των παλαιών πασαλωτών, τα οποία είναι ημιβυθισμένα και επικίνδυνα για τη ναυσιπλοΐα. Καταλαμβάνουν δε περίπου 120 στρέμματα.


«Οι έλεγχοί μας θα είναι εντατικοί, χωρίς όμως τιμωρητικό χαρακτήρα. Μόνος στόχος όλων όσοι συνεργαζόμαστε, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Λιμενικό και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι να περιφρουρήσουμε την παραγωγή, το προϊόν και τους επαγγελματίες απέναντι στον έντονο ανταγωνισμό. Και βεβαίως να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ για να βοηθήσουμε. Και με στενή συνεργασία και καλή πίστη, με την υποστήριξη της Κυβέρνησης, θα διαπιστώσετε ότι όλοι είμαστε στον ίδιο δρόμο, στην ίδια σελίδα της προόδου, της ανάπτυξης και της ευημερίας», επισήμανε ο κ. Γαλαμάτης.


Στην ανάπτυξη της «Γαλάζιας Οικονομίας» αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αντώνης Φιλιππής.


Μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιππής τόνισε ότι η οστρακοκαλλιέργεια διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ενώ ανέφερε πως ο τομέας έχει στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο κ. Φιλιππής υπογράμμισε ότι στην Κεντρική Μακεδονία παράγεται περισσότερο από το 75% της συνολικής ελληνικής παραγωγής οστράκων, ενώ πάνω από το 80% της παραγωγής κατευθύνεται σε εξαγωγές, δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια επιπλέον καταγράφεται σημαντική αύξηση της παραγωγής, η οποία σε διάστημα δύο ετών μπορεί να φτάσει ακόμη και το 60% έως 70%.
Η οστρακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα. εξακολουθεί να έχει μικρό μερίδιο στο σύνολο των υδατοκαλλιεργειών, μόλις περίπου 1%, τη στιγμή που στην υπόλοιπη ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 45%, ενώ βάσει του Πολυετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών 2021 – 2030, στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής κατά περίπου 5%.


Ο κ. Φιλιππής αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, όπως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, συμπληρώνοντας ότι η Πολιτεία έχει ήδη στηρίξει την οστρακοκαλλιέργεια, με ενισχύσεις που ξεπέρασαν τα 1,7 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2023, λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί. Υπογράμμισε δε ότι οι προτάσεις που θα προκύψουν από την ημερίδα θα μεταφερθούν στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες, ώστε «η φωνή των παραγωγών να ακουστεί καθαρά και δυνατά» στη διαμόρφωση των πολιτικών που θα καθορίσουν το μέλλον της οστρακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.


Τοποθετήσεις πραγματοποίησαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας και Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, η Δήμαρχος Δέλτα, Γερακίνα Μπισμπινά, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Φάνης Παπάς, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Γαρδικιώτης, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου, Δημήτρης Τσιάνης και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ντάσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος