Αντίγραφο της Δυτικής Ζωοφόρου του Παρθενώνα στήθηκε στη Μελβούρνη

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα προχώρησε μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της ελληνικής ομογένειας παγκοσμίως. Στο κέντρο της Μελβούρνης της Αυστραλίας, στην οδό Lonsdale βρίσκεται το επιβλητικό κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας στην πρόσοψη του οποίου τοποθετήθηκε αντίγραφο της Δυτικής Ζωοφόρου του Παρθενώνα.

Στη δυτική ζωφόρο εικονίζεται η προετοιμασία της πομπής των ιππέων και αποτελείται από 16 λίθους. Ο πρώτος και ο δεύτερος βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ οι υπόλοιποι φυλάσσονται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο κτίριο της ελληνικής κοινότητας τοποθετήθηκαν μη ακριβή αντίγραφα (κατά 10% μεγαλύτερα από τα πραγματικά) των 14 λίθων που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ αντί αντιγράφων αυτών που βρίσκονται στη Βρετανία υπάρχουν δύο κενοί λίθοι χωρίς τις ανάγλυφες μορφές (όπως φαίνεται στη φωτογραφία).

Το έργο της κατασκευής των μη πιστών αντιγράφων της Ζωοφόρου του Παρθενώνα φέρει τις υπογραφές δύο Μεσσήνιων. Ο γνωστός γλύπτης Κώστας Δούσης και ο επί πολλά χρόνια κάτοικος Αυστραλίας Παναγιώτης Βασιλάκης έφεραν εις πέρας ένα πραγματικό άθλο από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και την τοποθέτηση των μαρμάρων.
Στην ΕΡΤ3 μίλησε για την πρωτοβουλία ο γλύπτης Κ. Δούσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος