Ανησυχία για το «κοκτέϊλ» των ιώσεων

Οι πολλές ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος, δημιουργούν την ανάγκη για την χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα από άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο όπλο ενάντια στον ιό covid και τις όποιες παραλλαγές του. Προστατεύει σε ποσοστό 85% – 90%, ενώ τα φάρμακα δεν έχουν τόσο υψηλό ποσοστό ιάσεως, επισημαίνει ο Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος του Ε.Ο.Δ.Υ..

Όσον αφορά την καινούργια παραλλαγή XBB 1.5, η οποία είναι περισσότερο γνωστή ως «Kraken» πρόκειται για μια παραλλαγή της Όμικρον και είναι περισσότερο μεταδοτική, αλλά δεν αυξάνει τον κίνδυνο διασωληνώσεων ή θανάτου.

Η XBB 1.5, μια νέα, ταχέως εξαπλούμενη παραλλαγή του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί το COVID, σημαίνει ότι μια αύξηση των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να είναι προ των πυλών.

«Δεν ανησυχούμε για τα δεδομένα σε αυτήν την υποπαραλλαγή», τονίζει ο κ. Ζαούτης. Το ποσοστό της υποπαραλλαγής που ανιχνεύεται είναι κάτω του 1% στους νοσούντες. Επί του παρόντος ο αριθμός αναπαραγωγής είναι περίπου 1,6, το οποίο σημαίνει ότι κάθε άτομο που μολύνεται από αυτή την υποπαραλλαγή, κατά μέσο όρο, θα μολύνει περίπου 1,6 άλλους ανθρώπους.

Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στους ιούς σε σχέση με τους ενήλικες, γιατί δεν είχαν εκτεθεί το προηγούμενο διάστημα σε ιούς, λόγω των περιορισμένων μετακινήσεων που είχαν επιβληθεί κατά την πανδημία.

Τα αντιβιοτικά υπερκαταναλώνονται στην Ελλάδα και δεν έχουν καμία δράση ενάντια στους ιούς, επαναλαμβάνει ο κ. Ζαούτης. Αντιθέτως επιδεινώνουν τα προβλήματα των νοσήσεων, καθώς μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί.

Ο μηχανισμός πίσω από την αυξημένη μεταδοτικότητα του XBB.1.5 δεν είναι γνωστός με βεβαιότητα. Αλλά η μετάλλαξη επιτρέπει στον ιό να κολλάει πιο αποτελεσματικά κτυπώντας το σώμα από «την πόρτα μέσω της οποίας ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα στη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονές».

Δεν πρόκειται για επαναφορά της μάσκας, αλλά η σύσταση για την χρήση της συνεχίζεται, ανέφερε ο κ. Ζαούτης. «Είναι διαφορετικό θέμα η υποχρεωτικότητα από την σύσταση».

Σημειώνεται, πως σε χώρες όπως η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία, όπου η χρήση της μάσκας είναι μέρος της καθημερινότητας για πολλά χρόνια, σημειώνονται τα λιγότερα κρούσματα ιώσεων και θυμάτων από τον covid.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος