Ανεμώτια Λέσβου: Οι νέοι ανάβουν ξανά τα καζάνια- Ζωή στην περιοχή μέσα από την παράδοση και τον «θησαυρό» της καλδέρας

Η συνεργασία, η καινοτομία και η τοπική παραγωγή μπορούν να ξαναδώσουν ζωή στην ύπαιθρο απέδειξε ο σύλλογος αμπελουργών Ανεμώτιας μαζί με την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση “Ηφαίστειο” Ανεμώτιας.

Το 2017 μια παρέα αμπελουργών έδωσε ξανά ζωή στους ξερικούς αμπελώνες της ηφαίστειογένους περιοχής και από τότε μέχρι σήμερα η συνεταιριστική επιχείρηση παράγει πέντε ετικέτες κρασιού, αποστάγματα πετιμέζι και παράγωγα σταφυλιού. Πολλές φορές το χρόνο το χωριό γεμίζει ζωή με τα φεστιβάλ Αμπελουργίας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο η Ανεμώτια ανάβει τα καζάνια για να σκορπίσει φθινοπωρινά αρώματα, με την 5η Συνάντηση Φιλίας & Επικοινωνίας 2025, μια Γιορτή Χωρικής Απόσταξης που τιμά την παράδοση, τη συνεργασία και την κοινότητα.
Με τη συνεργασία πολιτιστικών συλλογών, και συλλογικοτήτων θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τη βιωσιμότητα των κοινοτήτων μέσα από καλές πρακτικές κοινωνικής επιχειρηματικότητας, επίσης πολιτιστικές και χορευτικές εκδηλώσεις, πλαισιωμένες από την τοπική γαστρονομία.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Τα τελευταία 5-6 χρόνια όταν είδαμε την κατάσταση του χωριού μας, ένα χωριό με μεγάλη άνθηση να κλείνει το σχολείο, ένας φούρνος, κάποιοι άνθρωποι βγήκαμε μπροστά να αξιοποιήσουμε την καλδέρα του ηφαιστείου της Ανεμώτιας και το ντόπιο προϊόν που ήταν το σταφύλι. Αρχικά φτιάξαμε το σύλλογο αμπελουργών που έχει το πολιτιστικό κομμάτι και στη συνέχεια περάσαμε και στο παραγωγικό κομμάτι. Προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά στο χωριό τον κόσμο, να πείσουμε με επιχειρήματα νέους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω στην αμπελουργία. Δυσκολευτήκαμε αλλά το παράδειγμα ήταν αυτό που τους έπεισε», όπως ανέφερε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 ο Μιχάλης Μαρμάρου, πρόεδρος του συλλόγου αμπελουργών Ανεμώτιας.

«Χρησιμοποιήσαμε το «θησαυρό» της Καλδέρας Ανεμώτιας και προσπαθούμε να αναβιώσουμε τις τοπικές ποικιλίες, να τις φέρουμε ξανά στο προσκήνιο και να βάλουμε τη Λέσβο στον οινολογικό χάρτη της Ελλάδας», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Ατσικβάσης, αντιπρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Ηφαίστειο Ανεμώτιας.

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος