Συνήθως η τοποθέτηση ανεμογεννητριών προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, ένας διαφορετικός τύπος ανεμογεννήτριας, ελλειψοειδούς τροχιάς ειδική για αγροτικές καλλιέργειες αποτρέπει τα παγετωνικά φαινόμενα και επιτρέπει στους καλλιεργητές να προστατεύσουν την σοδειά τους στο 100%.
Στην Σκανδιναβία οι ειδικοί ανεμιστήρες και οι ανεμομίκτες ύψους περίπου 11 μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα παγετού σχεδόν όλο τον χρόνο. Πρόκειται για αυτοματοποιημένο σύστημα προστασίας των δέντρων από τον παγετό, που διασφαλίζει το εισόδημα του αγρότη και γλυτώνει την πολιτεία από την καταβολή εκατομμυρίων σε αποζημιώσεις, για τις κατεστραμμένες σοδειές. Στο Συκούριο της Λάρισας, όπου παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό αμυγδάλου στην Θεσσαλία, ο παραγωγός Κώστας Μητροδήμος, προχώρησε σε μια επένδυση 70.000 € (κόστος μονάδας ~ 25.000 €), με την οποία έσωσε την σοδειά του. Όπως εξηγεί ανάλογες επιχορηγήσεις δίνονται σε αγρότες, αλλά μόνο για τα εσπεριδοειδή και αυτό προκαλεί απορία, αν υπολογισθεί το κόστος που σηματοδοτεί για τον ΕΛΓΑ, μια καταστροφή σε άλλες καλλιέργειες. Οι περισσότεροι αγρότες αντιμετωπίζουν ζημιές από παγωνιά κατά την περίοδο που αναπτύσσονται οι ιστοί των φυτών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μαύρισμα ή την οξείδωση των καρπών. Η χρήση μιας ανεμογεννήτριας/ανεμομίκτη τέτοιου τύπου αποτρέπει τις θερμοκρασίες να πέσουν στο 0 ή και κάτω από το 0. Στα πλεονεκτήματα της είναι η παρεχόμενη προστασία της παραγωγής στο 100%, η αντοχή στον χρόνο και ότι δεν απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία. Στα κατά προσμετράται το υψηλό αρχικό κόστος, αλλά η απόσβεση γίνεται με την χρήση της. Κάθε πυλώνας καλύπτει περίπου 40 στρέμματα γής και η ορθή τοποθέτησή τους εγγυάται την ασφάλεια στο φυτικό κεφάλαιο. Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από την τοπογραφία, την μορφολογία του εδάφους, την δύναμη αλλαγής της θερμοκρασίας, την εποχή του χρόνου και την παρέκκλιση λόγω των υφιστάμενων ανέμων.
Δυο κτήματα που απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Στο ένα η σοδειά έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ στο άλλο τα δένδρα και οι καρποί είναι απολύτως υγιή και δίνουν κανονική παραγωγή.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος