Αμύνταιο: Τη δημιουργία νέων αμπελώνων προωθεί ο Δήμος για να κρατήσει τους νέους στην περιοχή

Συνάντηση με τους αμπελουργούς θα έχει σήμερα η νέα δημοτική αρχή του Αμυνταίου για να γνωρίσουμε τα προβλήματα και να σχεδιάσουμε το μέλλον της παραγωγής, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης Δ. Αμυνταίου. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε τους νέους στην περιοχή και γι’ αυτό ζητήσαμε τη μετατροπή των παλιών ορυχείων λιγνίτη της Βεγόρας Αμυνταίου σε αμπελώνα. Μάλιστα ζητάμε από το Υπουργείο περισσότερα στρέμματα για το εγχείρημά μας, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Η μετατροπή του ορυχείου σε αμπελώνα σε μια έκταση 1000 στρεμμάτων, με την συνδρομή του Μετσόβιου και την γεωπονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαιτεί μελέτες για την καταλληλότητα των εδαφών, που αν χρειαστεί θα επιστρωθούν με χώματα ενός μέτρου και θα ενισχυθούν με λιπάσματα προκειμένου να γίνουν γόνιμα προς καλλιέργεια, ενώ θα λυθεί και το πρόβλημα των αυταναφλέξεων του λιγνίτη όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Το τεράστιο ενδιαφέρον της πολιτείας για την περιοχή ανοίγει νέες προοπτικές για τους νέους, με την δημιουργία 100 θέσεων εργασίας, καθώς με το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων η ανεργία είχε εκτοξευθεί και τώρα θα μπορούν να αναπληρώσουν το εισόδημα τους. Θα δημιουργηθούν 100 συνεταιριστικές μερίδες των 10 στρεμμάτων, οι οποίες θα δοθούν σε κάθε οικογένεια, που έχει πληγεί από την απολιγνιτοποίηση προς καλλιέργεια.

Ρεπορτάζ Θ. Αδάμου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος