Αμερικανικοί δασμοί: Οι πιθανές απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές- Ποια τα περιθώρια αντίδρασης της αγοράς

Η επιβολή αμερικανικών δασμών είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές χώρες, όπως και την Ελλάδα και εν γένει την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επηρεάζονται πολλοί τομείς από αυτά τα οικονομικά μέτρα που έχουν αντίκτυπο σε πολλά προϊόντα.

Η εκπομπή «Τριτολογίες» του ERTNews ασχολήθηκε με το θέμα και στάθηκε στο τι σημαίνουν οι αμερικανικοί δασμοί για την ελληνική οικονομία, ποια προϊόντα πλήττονται, αλλά και αν υπάρχουν εναλλακτικές αγορές για την ελληνική παραγωγή.

Στην εκπομπή μίλησαν ο Αντώνης Φιλιππής, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Γιάννης Ρουκάς οικονομολόγος, ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος Ένωσης κονσερβοποιών Ελλάδας, ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Η απειλή της επιβολής δασμών από την πλευρά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία της ευρωπαϊκής αγροτικής παραγωγής και φυσικά και της ελληνικής. Ειδικά για την Ελλάδα, που οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων είναι ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών εξαγωγών. Μιλάμε για πολύ σημαντικά προϊόντα τα οποία καλύπτουν την ελληνική περιφέρεια. Μιλάμε για επιτραπέζια και μεταποιημένα ροδάκινα, το ελαιόλαδο, όπου η χώρα μας σημειώνει πολύ σημαντική παραγωγή, για το κρασί, για τη φέτα, η οποία προφανώς ενδέχεται να επηρεαστεί από την επιβολή δασμών, τα ακτινίδια, τα οποία επίσης παράγονται σε μεγάλες εκτάσεις της Βορείου Ελλάδας. Προφανώς οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και είναι σημαντικές, γιατί θα προκαλέσουν μία μείωση της ανταγωνιστικότητας ως προς την τιμή των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά. Αυτό προφανώς θα ασκήσει μια πίεση στα εισοδήματα των Ελλήνων παραγωγών και ειδικά σε κρίσιμες περιφέρειες, όπως την Πέλλα και την Ημαθία, που έχουν μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.


Η οποιαδήποτε στήριξη εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της εργαλειοθήκης της οποίας έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έχει υποβάλει η χώρα μας έχει εγκριθεί και εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Ο προσανατολισμός της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να επενδύσουμε περισσότερο στη διαφοροποίηση των ελληνικών προϊόντων. Να επενδύσουμε περισσότερο στην ταυτότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων, έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα που παράγονται διεθνώς, κυρίως σε. επίπεδο ταυτότητας. Μιλάμε για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, τα οποία η χώρα μας καταγράφει μία από τις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πραγματικά μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε το επόμενο διάστημα σε αυτό το πεδίο και να κερδίσουμε το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας, τόσο σε επίπεδο ενδοκοινοτικό εμπορίου όσο και με τρίτες χώρες» και πρόσθεσε ο κ.Φιλιππής:

Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τους Έλληνες παραγωγούς, ενισχύοντας την διαπραγμάτευση μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διαμορφώσουμε μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση απέναντι στους δασμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και προσπαθούμε ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την εμπορική διπλωματία συμμετέχοντας σε εκθέσεις, δείχνοντας την ποιότητα, την αυθεντικότητα των ελληνικών προϊόντων, να τα κάνουμε περισσότερο γνωστά στις διεθνείς αγορές, έτσι ώστε να κερδίσουν την θέση που τους αξίζει στα ράφια των καταναλωτών και στο τραπέζι των καταναλωτών.
Aπό την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, δίνοντας φορολογικά κίνητρα pροκειμένου να ενισχυθεί το Clustering των αγροτών, να οργανωθούν περισσότερες ομάδες παραγωγών, να ενισχυθεί το συνεταιριστικό κίνημα, γεγονός που ευνοεί και διευκολύνει την αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας, μειώνοντας το κόστος παραγωγής. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις και στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης, η οποία διαμορφώνεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας, του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δικός μας στόχος είναι να διαμορφωθεί μια ενιαία, συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Γιάννης Ρουκάς, οικονομολόγος, μίλησε για την οικονομική ζημιά από τους δασμούς.

«Τα νούμερα πολλές φορές λένε την πραγματικότητα τελικά. Οι εξαγωγές προς την στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι περί τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχα έχουμε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγές.
Αν υποθέσουμε ότι τηρήσει την απειλή του ο πρόεδρος Τραμπ και χάσουμε αυτό το 30%, τότε θα μας λείπουν γύρω στα 500 εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές. Άρα από εκεί που έχουμε πλεόνασμα, θα έχουμε έλλειμμα στο κομμάτι των εξαγωγών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο Επιτροπής είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που γίνονται ακόμα και υπάρχει ελπίδα να αντιστραφεί το κλίμα, υπάρχει βέβαια και το περιβόητο υπερόπλο, το οποίο ενδεχομένως να το ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κόντρα στους δασμούς. Nα δούμε αν τελευταία στιγμή ο πρόεδρος Τραμπ φοβηθεί και κάνει ένα βήμα πίσω. Προσωπικά δεν με φοβίζει τόσο η επίπτωση στο δικό μας ΑΕΠ. Με φοβίζει η επίπτωση στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των υπόλοιπων χωρών, των μεγάλων χωρών όπου είναι και αυτοί οι πελάτες μας έχουν αγοραστική δύναμη και αγοράζουν και αυτοί προϊόντα δικά μας. Τότε είναι θέμα που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε λίγο διαφορετικά» και πρόσθεσε:

«Θα πλήξει και την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών. Διότι αν θέλουν να αγοράσουν κάποια προϊόντα όντως που τα έχουν ανάγκη, τα θέλουν κτλ. ή θα πρέπει να ρίξουν την κατανάλωση ή θα πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα και αντίστοιχα τα δικά τους τα προϊόντα, δηλαδή οι εξαγωγές οι δικές τους, θα πληγούν σε αυτόν τον περίεργο, ασύμμετρο εντός εισαγωγικών πόλεμο το οποίο ξεκίνησε ο πρόεδρος Τραμπ».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Από την πλευρά του ο Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος Ένωσης κονσερβοποιών Ελλάδας ανέφερε:

«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε λήψη μέτρων, γιατί = είχαμε μία σύσκεψη με τους συναδέλφους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Κίνα και από τις άλλες χώρες που παράγονται ανάμεσα στα άλλα και κομπόστες ροδάκινου. Η άποψη που ο Αμερικανός συνάδελφος μάς εξέφρασε είναι ότι τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα έχουμε καθόλου ησυχία. Διότι είναι προφανές ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν λειτουργεί κάτω από συγκεκριμένες και δομημένες προσεγγίσεις στα θέματα, διαχρονικά στο διεθνές εμπόριο. Είναι αποφάσεις ενός ανθρώπου ο οποίος σήμερα σκέφτεται έτσι, αύριο και μεθαύριο αλλιώτικα. Είναι σημαντικό για μας ιδιαίτερα, γιατί ο κλάδος μας αθροιστικά εξάγει προϊόντα που ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια. Από αυτά τα 400 περίπου είναι αποκλειστικά η κομπόστα του ροδάκινου και το 20% των συνολικών μας εξαγωγών κατευθύνονται στην Αμερική. Υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι τα προϊόντα που στέλνουμε εκεί δεν είναι όμοια με τα προϊόντα που στέλνουμε σε άλλες περιοχές, κυρίως στο επίπεδο της συσκευασίας. Αυτό σημαίνει ότι φτιάχνουμε ειδική παραγωγή για τους Αμερικάνους, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και όταν σχεδιάζουμε στοχεύουμε σε αυτούς. Η κατάσταση έχει μια έντονη αβεβαιότητα. Διακυβεύονται περισσότερα από 100 – 110 εκατομμύρια εξαγωγών εκεί», ανέφερε.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ο Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών από την πλευρά του στάθηκε στα προϊόντα που πλήττονται περισσότερο

«Είναι η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας όπου παράγεται το συμπύρηνο ροδάκινο. Τα αγροτικά προϊόντα που εξάγουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι επιτραπέζιες ελιές, κυρίως Καλαμών και Χαλκιδικής, το ελαιόλαδο και κυρίως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει η χώρα μας και που αυτό είναι ένα προϊόν που δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί εύκολα άλλη χώρα. Είναι η φέτα, το κρασί. Και βέβαια είναι και τα ακτινίδια. Στην κομπόστα ροδάκινου η Ελλάδα είναι η κύρια χώρα παραγωγής και εξαγωγής στις ΗΠΑ. Άρα η οποιαδήποτε επιβολή πρόσθετων δασμών μας κάνει μη ανταγωνιστικούς και θα έλεγα ενισχύει τους Κινέζους, παρά τις προθέσεις που υπάρχουν από τους Αμερικανούς να πλήξουν την κινεζική οικονομία. Αν επιβαρυνθούμε και με πρόσθετους δασμούς, θα καταστούμε τελείως μη ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους Κινέζους, άρα θα πληγεί το συμπύρηνο ροδάκινο».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr


Ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τόνισε:

«Οι αμερικανικοί δασμοί περιέχουν πολιτικά μηνύματα. Νομίζω ο πρόεδρος Τραμπ έχει ένα σχέδιο στο μυαλό του, το οποίο από καθαρά οικονομικής απόψεως είναι λάθος. Έχει ένα πλάνο στο μυαλό του, το οποίο φαίνεται να το επεξεργάζεται ίσως από όταν ήταν ακόμα στη νιότη του, για παράδειγμα, ήταν υπέρμαχος των δασμών, ακόμη και τη δεκαετία του ’80.
Αυτό το οποίο θέλει μάλλον να προάγει αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος Τραμπ είναι αφενός θέλει να πάρει κάποια μορφή αποζημίωσης η Αμερική για το γεγονός ότι παρείχε ασφάλεια στην Ευρώπη. Θεωρεί ότι έχουν επωμισθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το κόστος και θέλει να πάρει κάτι πίσω ως αντάλλαγμα. Το δεύτερο είναι, θεωρώ ότι χρησιμοποιεί τους δασμούς ως ένα διαπραγματευτικό χαρτί».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr


«Οι δασμοί, οι αμερικανικοί θα πλήξουν το συμπύρηνο ροδάκινο, όχι το επιτραπέζιο. Το να ανοίξουμε λοιπόν άλλες αγορές είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε. Επομένως λοιπόν, το να ανοίξουν οι αγορές δεν είναι ζήτημα προσπαθειών, είτε των συνεταιρισμών, είτε και των βιομηχανιών. Γιατί αυτές οι προσπάθειες έχουν γίνει κατ’ επανάληψη. Είναι ζήτημα κυρίως δασμών. Άρα λοιπόν πρέπει να ανασκουμπωθεί το ελληνικό κράτος να πιέσει τις ξένες κυβερνήσεις και με την Ινδία έχουμε εξαιρετική συνεργασία να άρει αυτούς τους δασμούς, διότι δεν πλήττονται ειδικά προϊόντα για να είναι αναγκασμένοι να επιβάλλουν τόσο υψηλούς δασμούς», ανέφερε ο κ.Γιαννακάκης.


Για τις θεσμικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντίμετρα απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς, ο κ.Κωνσταντίνου ανέφερε: «Ωφελημένοι δεν θα βγούμε σίγουρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από τη στιγμή που μπαίνεις σε έναν εμπορικό πόλεμο, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πλήττονται. Όσον αφορά το θεσμικό κομμάτι, υπάρχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θεωρητικά έχουν ένα πλάνο στο μυαλό τους ότι σε κάποιο βαθμό πρέπει να απαντήσουν στο τι έχει συμβεί μέχρι τώρα.
Δηλαδή δεν μπορεί μονομερώς ο πρόεδρος να λέει 25 σήμερα 35, αύριο 55. Συντονισμός και συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κακά τα ψέματα, δηλαδή περίπου το 55 – 60% των εξαγωγών αγαθών πηγαίνει εντός Ευρώπης. Η μεγάλη ζημιά για εμάς δεν ήταν οι μειωμένες εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν οι μειωμένες εξαγωγές προς την Ευρώπη, γιατί θα μειωθούν τα εισοδήματα των Ευρωπαίων».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

«Το γεγονός ότι κατέχουμε από πολλά χρόνια την πρώτη θέση στις παγκόσμιες εξαγωγές και ότι ο δεύτερος είναι πολύ πίσω από εμάς, σημαίνει ότι έχουμε κάποια πλεονεκτήματα. Είναι τα καλά μας ροδάκινα. Είναι τα καλά μας εργοστάσια. Είναι η καλή οργάνωση που έχουν οι εταιρείες. Είναι οι ατελείωτες προσπάθειες προβολής, τα ταξίδια π που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Έχουμε τοποθετήσει λοιπόν το προϊόν οπουδήποτε μπορούσε να τοποθετηθεί. Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, εάν δεν μείνουμε αυτήν τη στιγμή να κουβεντιάζουμε μόνο για τον Τραμπ και κοιτάξουμε και τις άλλες αγορές τότε τα πράγματα θα πάνε καλύτερα αν επικεντρωθούμε στην ιστορία. Σήμερα βάζω και αύριο βγάζω δασμούς του Τραμπ, θα χάσουμε την μπάλα. Κυριολεκτικά», ανέφερε ο κ.Αποστόλου.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος