Η γήρανση του πληθυσμού, το δημογραφικό, αλλά και το μυστικό της μακροζωίας είναι ζητήματα που απασχολούν αρκετό κόσμο και τέθηκαν επί τάπητος στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ3. Στην Ικαρία, μάλιστα, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού του νησιού ζει μετά την ηλικία των 90 ετών. Ο Δήμαρχος του νησιού, Φανούρης Καρούτσος, ο Ιωάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας και Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ και ο Πρόεδρος του συλλόγου περιβάλλοντος Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης μίλησαν αναφορικά με το θέμα της μακροζωίας, αναλύοντας παράγοντες που την επηρεάζουν.
Ο Δήμαρχος Ικαρίας Φανούρης Καρούτσος, μίλησε για την Ικαρία που έχει αναπτύξει το δικό της χαρακτηριστικό της μακροζωΐας.
«Την αγαπάνε την ζωή, αλλά με έναν τρόπο που ίσως αυτό κάνει τη διαφορά, έχουν γίνει μελέτες. Ο τρόπος είναι ότι δεν υπάρχει γόνιμο έδαφος στην Ικαρία για τη ματαιοδοξία, για το εφέ, για τον ανταγωνισμό να γίνουμε καλύτεροι ο ένας από τον άλλον, οικονομικά εννοώ, βέβαια υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια των Ικαριωτών να βελτιώσουν συνθήκες ζωής τους, με τη δουλειά, αλλά δεν αγχώνονται δηλαδή άσκοπα για το φαίνεσθαι. Αγχώνονται για την καλυτέρευση της ζωής τους, αλλά όχι για να ξεπεράσουν κάποιον άλλον, η άμιλλα υπάρχει, είναι μια συνθήκη ζωής που βοηθάει τον άνθρωπο να ζει ποιοτικά, περιλαμβάνοντας και άλλα χαρακτηριστικά, όπως είναι η διατροφή. Τρώμε από όλα, προϊόντα τοπικά, όπως το λάδι που είναι άριστης ποιότητας, τα προϊόντα μας μέλι, κρασί, κρέατα είναι άριστης ποιότητας, μέτριες ποσότητες και λίγο από όλα, όσπρια αρκετά και πάντα κρασί. Υπάρχει ένας παράγοντας που πιστεύω ότι επιδρά στη μακροζωϊα, είναι να μην παραμερίζουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες, στην Ικαρία είναι μέσα στην οικογένεια, αν χρειαστεί ιδιαίτερη στήριξη, τότε μπορούν να πάνε σε δομές, είναι στην παρέα και στις συναναστροφές», όπως ανέφερε.
Ο κ.Ιωάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός και Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ ανέφερε σχετικά:
«Είναι βέβαιο ότι ο υγιεινός τρόπος διατροφής και γενικότερα διαβίωσης παίζει σημαντικό ρόλο στην ευζωία και στη μακροζωία, μας ενδιαφέρει και η καλή ποιότητα ζωής. Είναι μια περιοχή (σ.σ. για την Ακρινή) που είναι πολύ επιβαρυμένη, υπάρχουν και άλλες περιοχές στα αστικά κέντρα, ας μην ξεχνάμε τα γηρασμένα λεωφορεία, το στόλο που εκπέμπουν τεράστιους ρύπους, το πρόβλημα της ηχορύπανσης Το περιβάλλον που ζούμε δεν είναι φιλικό προς τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, από τη βρεφική ηλικία, μέχρι και την πιο προχωρημένη ηλικία. Η υγιής γήρανση βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες, σωματική δραστηριότητα, είναι σημαντικό να είναι συνεχής, σωστό σωματικό βάρος και η πνευματική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή».
Ακρινή Κοζάνης…Ποιο είναι το μέλλον για τους περίπου 700 κατοίκους του αγροτικού οικισμού
Ο Πρόεδρος του συλλόγου περιβάλλοντος Ακρινής, Κώστας Πουτακίδης μίλησε επίσης στην εκπομπή για το θέμα της μακροζωίας, αλλά και το θέμα της μετεγκατάστασης του χωριού.
«Η καλή ζωή έρχεται και από το φυσικό περιβάλλον που ζούμε, δυστυχώς εμείς με αυτά που ζούμε, η Ακρινή είναι στο κέντρο των εξελίξεων της ΔΕΗ, με όλα αυτά τα οποία συνεπάγονται, αυτά που βιώνουμε προφανώς επηρεάζουν και το προσδόκιμο ζωής και τη θνησιμότητα που έχει η περιοχή. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός περιβάλλοντος, από μια μελέτη από το 2007 μέχρι το 2016, έχει επισημάνει ότι η πιο μολυσμένη περιοχή της Ελλάδας είναι γύρω από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε βαρέα μέταλλα. Είχαμε επίσης θέμα με τα αιωρούμενα σωματίδια. Η πολιτεία το 2011 είχε θεσμοθετήσει νόμο για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής, έπρεπε μέχρι το 2021 να έχει ολοκληρωθεί, αλλά η πολιτεία δεν έπραξε αυτό που όφειλε να κάνει, εμείς προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικρατείας και ζητάμε ακόμη και τώρα, το Συμβούλιο Επικρατείας μας έχει δικαιώσει. Έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει την μετεγκατάσταση, όμως το Φεβρουάριο του 2023, αντί να πράξει αυτό που όφειλε απέναντι στην περιοχή, κατάργησε το νόμο».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος