Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης και των νησιών του ΒΑ. Αιγαίου με “διακοπές”

Ένα αίτημα πολλών ετών των κατοίκων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, να επαναλειτουργήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, ικανοποιείται και  το πρώτο πλοίο σηκώνει άγκυρα το Σάββατο.

Με μια μικρή, πλήν σημαντική λεπτομέρεια. Τα δρομολόγια θα εκτελούνται από τις 6  Μαρτίου έως και τις 5 Ιουνίου. Δηλαδή θα σταματούν με την έναρξη της τουριστικής  περιόδου. Θα επαναλαμβάνονται από τις 11 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου,  δηλαδή θα διακόπτονται με το τέλος της δρομολογιακής περιόδου.

Το πλοίο θα αναχωρεί κάθε Σάββατο βράδυ στις 21:00 για Λήμνο και θα φτάνει στην  Μύρινα στις 04:00 το πρωί. Ο πλούς θα συνεχίζεται για Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Φούρνους, Ικαρία, Μύκονο, Σύρο και τελικά θα δένει στον Πειραιά. Ιδιαίτερα προσιτές είναι οι τιμές των εισιτηρίων, καθώς το ταξίδι Θεσσαλονίκη – Λήμνος  κοστίζει 23 ευρώ το άτομο και 62 ευρώ για το όχημα.

Ο Δημήτρης Μαρινάκης, δήμαρχος Λήμνου, επισημαίνει ότι η σύνδεση με την Θεσσαλονίκη γίνεται εις βάρος της σύνδεσης του νησιού με την Καβάλα, ενώ σχεδόν διπλασιάζεται ο χρόνος του πλού σε σχέση με εκείνον της Καβάλας.

Η διακοπή κατά τους μήνες με την μεγαλύτερη ζήτηση διακίνησης εξηγείται με  καθαρά οικονομικούς όρους για τις εταιρείες και σχεδιασμού της τουριστικής πολιτικής. Όσον αφορά το πρώτο η Θεσσαλονίκη δεν παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση, ενώ θεωρείται transit προορισμός και τα έσοδα των εταιρειών, όπως  ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες τους, δεν είναι ικανά για να διατηρούν μόνιμα ένα σκάφος στην διαδρομή. Όσον αφορά το δεύτερο, αφ’ ενός η πολιτική των επιδοτούμενων δρομολογίων μπήκε σε χρονοντούλαπο, αφ’ ετέρου οι αφίξεις από την Σερβία κατευθύνονται κυρίως σε Πιερία και Χαλκιδική, ενώ καθοριστική για τον τουρισμό και το εμπόριο αναμένεται η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την ΠΑΘΕ. Οι λοιποί ευρωπαίοι από την κεντρική και δυτικοί Ευρώπη επιλέγουν πτήσεις τσάρτερ για τα νησιά. Οι περισσότεροι επισκέπτες από τα βόρεια σύνορα, που έρχονται μέσω Βουλγαρίας, μετακινούνται προς τα νησιά από το λιμάνι της Καβάλας. Το να διανύσουν μια απόσταση 150 χιλ. έως την Θεσσαλονίκη προκειμένου να ταξιδέψουν προς τα νησιά, αποτελεί αντικίνητρο, οπότε αναγκαστικά καταλήγουν στις παραλίες της Βορείου Ελλάδος. Ωστόσο, η χρήση του λιμανιού της Καβάλας κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ διότι σταδιακά οι τουρίστες από την ανατολική Ευρώπη θα αναζητήσουν εναλλακτική οδό και θα καταλήξουν στην Τουρκία. Αυτό λογικά προβληματίζει τους ξενοδόχους στον βορρά, ειδικά μετά τα απαγορευτικά μέτρα της πανδημίας, που καθήλωσαν τον κλάδο. Μεταξύ σφύρας και άκμονος.    

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος