Αγοράζουμε περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά πώς τα φορτίζουμε;

Array

Τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά ΙΧ. Με μεγαλύτερα κίνητρα το χαμηλό κόστος λειτουργίας αλλά και το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα οι Έλληνες αποφασίζουν όλο και πιο συχνά να στραφούν στην αγορά ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκίνητο. Οι αριθμοί αποτυπώνουν τη νέα κατάσταση, ενώ η μεγάλη μεταστροφή σημειώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας μέσα στο 2020. Συγκεκριμένα, ενώ το 2019 τα ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα κατείχαν μόλις το 0,4 των πωλήσεων, το ποσοστό αυτό έφτασε μέσα στο 2020 το 2,3% ενώ φέτος βρισκόμαστε ήδη στο 5%. Όπως εξηγεί στο Ο3 της ΕΡΤ3 ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ Άγγελος Μπεκιάρης τα κίνητρα αγοράς και χρήσης ηλεκτρονικών ΙΧ που θεσμοθέτησε η ελληνική πολιτεία συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεών τους. Μάλιστα επισήμανε ότι τα κίνητρα συνεχώς βελτιώνονται ενώ υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση κινήτρων για ενίσχυση του στόλου των ηλεκτρικών και στα ταξί.

Στόχος για την Ελλάδα είναι ως το 2030 το 1/3 των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους να είναι ηλεκτρικά ενώ όπως παραδέχθηκε ο κ. Μπεκιάρης ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες είναι η ενεργειακή αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μάλιστα το χαρακτήρισε «νούμερο ένα» πρόβλημα και εξήγησε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους θα υπάρχουν σημεία φόρτισης ιδανικά ανά 50-55 χιλιόμετρα και πάντως σε όχι σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Είπε μάλιστα ότι η «Εγνατία οδός» έχει μείνει πιο πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε ότι αφορά το υψηλό κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων είπε ότι υπάρχουν μικρά αυτοκίνητα που αναπτύσσουν χαμηλές ταχύτητες και διατίθενται σε πολύ πιο προσιτές τιμές από τις 20.000-25.000 ευρώ που στοιχίζει σήμερα ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο.

Τέλος ο κ. Μπεκιάρης δεν συμμερίζεται τον προβληματισμό ορισμένων ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος κατασκευής υποστηρίζοντας πως αυτό το αποτύπωμα πρέπει να συνυπολογιστεί και με τα χρόνια λειτουργίας του αυτοκινήτου.

Κι επειδή ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι, όπως προαναφέραμε, η φόρτιση, το Ο3 επικοινώνησε και με τον ιδιοκτήτη κατασκευαστικής Γιώργο Στάικο για τις ενεργειακές πλάκες πεζοδρομίου τις οποίες κατασκευάζει και έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν ηλεκτρικά οχήματα. Παράλληλα φωτίζουν την περιοχή τη νύχτα και λιώνουν τον πάγο αφού ουσιαστικά πρόκειται για πολυλειτουργικές πλάκες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος