Άγιος Ευστράτιος – Το πρώτο «πράσινο» νησί

250 μόνιμοι κάτοικοι στον Άγιο Ευστράτιο θα μπορούν σύντομα να λειτουργούν με πράσινη ενέργεια, γεγονός που ανοίγει νέες προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

Με μεγάλες ελπίδες για ένα καθαρό και φωτεινό μέλλον η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Ένα νησί “ριγμένο” στο πέλαγο μπορεί να γίνει πρωτοπόρο στις νέες τεχνολογίες και να καταστεί αυτάρκες ενεργειακά. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο όχι μόνο για  την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

Έχει ήδη εγκριθεί η ενιαία άδεια εγκατάστασης Υβριδικού Σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από αιολικό και από φωτοβολταϊκό σταθμό, καθώς και σταθμού για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και δικτύου διανομής και προμήθειας ενέργειας. Η εταιρεία- φορέας που υλοποιεί το έργο είναι η ΤΕΔΝΑ ενεργειακή. Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και έχει αρχίσει η άφιξη των υλικών για την εκτέλεση του, σημειώνει η κ. Κακαλή.

Όπως εξηγεί η δήμαρχος το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι σε δυο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί και για τα πρώτα δώδεκα χρόνια η εταιρεία κατασκευής θα έχει την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης του έργου, έως ότου δημιουργηθεί ο κατάλληλος φορέα στο νησί, που θα αναλάβει την περαιτέρω πορεία.

Στόχος είναι η ενεργειακή αυτονομία του νησιού και η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 85% και αυτό περιλαμβάνει κάθε είδους ενέργεια, από την ηλεκτροδότηση των επιχειρήσεων και των οικιών, την τηλεθέρμανση  έως την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια και όλοι οι κάτοικοι το έχουν αγκαλιάσει, τονίζει η δήμαρχος. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να επιστρέψουν κάποιοι στο νησί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εύρεση εργασίας, αλλά το έργο της πράσινης ενέργειας θα αποτελέσει εφαλτήριο για την δημιουργία θέσεων εργασίας και κίνητρο για ένα διαφορετικό πρότυπο ζωής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος