Αγάπη και επικοινωνία βοηθούν τους ηλικιωμένους με άνοια

Ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν κάποιου είδους άνοια αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη.

Αυτό που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι είναι σεβασμός και αγάπη. Σε πολλές παραδοσιακές κοινωνίες, τους ηλικιωμένους τούς σέβονται ως «μεγαλύτερους». Σε άλλες κοινωνίες, όμως, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, οι ηλικιωμένοι μπορεί να αντιμετωπίζονται με λιγότερο σεβασμό.

Η περιθωριοποίηση μπορεί να γίνεται είτε με δομικό τρόπο, για παράδειγμα μέσω των ορίων ηλικίας αναγκαστικής συνταξιοδότησης, είτε με άτυπο, παραδείγματος χάριν όταν οι ηλικιωμένοι θεωρούνται λιγότερο δραστήριοι.

Στην Ελλάδα, περίπου 206.366 άτομα ζουν αυτή τη στιγμή με άνοια, ένας αριθμός που προβλέπεται σύμφωνα με τους ειδικούς να φτάσει στους 298.617 μέχρι το 2050. Οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την άνοια απαιτούν η περίθαλψη για την άνοια μετά τη διάγνωση να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα. Όπως λένε, η προγραμματισμένη θεραπεία, η περίθαλψη και η υποστήριξη μετά τη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια και για τους περιθάλποντές τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος