Α. Μπίνης: Θα ακολουθούνται οι διαδικασίες του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων για όποιον δεν πληρώνει το πρόστιμο μη εμβολιασμού

Array

Ο κύβος ερρίφθη και πλέον οι ανεμβολίαστοι άνω των 60  που δεν τηρούν την υποχρέωση του εμβολιασμού, θα κληθούν να πληρώνουν διοικητικό  πρόστιμο 100 ευρώ. Το ποσό κατεβαίνει στα 50 ευρώ για τον Ιανούαριο, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο μέσον του μήνα.
Από την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπολογίζεται ότι  217.000 άτομα εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού. Το 90% των ατόμων, ηλικίας άνω των 60, έχει εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, κ. Άγγελο Μπίνη, το οικονομικό «πέναλτι» θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ και τα έσοδα θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Η διασταύρωση θα γίνεται μέσω ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ, των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολίαστων πολιτών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και, ως το τέλος του μήνα, να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων.

Τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους, άνω των 60 ετών, καταχωρούνται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σε συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της οποίας θα προκύπτει και το αντίστοιχο πρόστιμο.

Εξαιρούνται :
-Οι κάτοικοι του εξωτερικού
-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και το έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr
-Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός
-Όσοι έχουν λάβει απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις Υγειονομικές Επιτροπές για λόγους υγείας.

Για όσους έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας, διευκρινίστηκε ότι θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια, αποκλειστικά μέσω του γιατρού  τους. Εφόσον όμως η αίτηση δεν γίνει δεκτή, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.
Ακόμη, εξαιρούνται από το πρόστιμο όσοι πολίτες έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός, οι οποίοι ανέρχονται σε 15.000.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΜΠΑΚΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος