Α. Λινού: «Η επιδημία δεν προκύπτει από τους νεκρούς αλλά από τις εκθέσεις, που υφίστανται οι ζωντανοί»

Σε υγειονομικές «βόμβες» μετατρέπονται τα χαλάσματα σε Τουρκία και Συρία μετά τους δύο φονικούς σεισμούς, που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Οι σεισμόπληκτοι ζουν τις τελευταίες ημέρες στην παγωνιά, χωρίς καθαρό νερό και φαγητό, με τις λοιμώξεις να «θεριεύουν» και τους ειδικούς να μιλούν για κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών. Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ μίλησε στην ΕΡΤ3 για το θέμα.

«Υπάρχει περιορισμένη έρευνα από τη διεθνή εμπειρία. Η πιο πρόσφατη εμπειρία ήταν ο σεισμός, που βέβαια οδήγησε και σε τσουνάμι ήταν στην Ιαπωνία το 2011. Ήταν κάπως παρόμοια και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ίσως είναι πολύ καλύτερη στην Ιαπωνία. Παρ’ όλα αυτά, αυτό, που πρέπει να σκεφτούμε είναι ότι θα έχουμε σε επίπεδο υγείας τρία στάδια προβλημάτων.

Το πρώτο στάδιο, που διανύουμε τώρα είναι η αντιμετώπιση των τραυματιών. Πρώτα είναι οι τραυματισμένοι και γι’ αυτό ο Π.Ο.Υ. η πρώτη βοήθεια, που έστειλε είναι τόνοι υγειονομικού υλικού για πρώτες βοήθειες και για χειρουργικά περιστατικά.

Το επόμενο στάδιο, που είναι στάδιο ενός μηνός, είναι η αύξηση στα λοιμώδη νοσήματα. Η επιδημία δεν προκύπτει από τα νεκρά σώματα είτε ανθρώπων είτε ζώων αλλά από τις εκθέσεις, τις οποίες υφίστανται οι ζωντανοί. Έχει καταρρεύσει το σύστημα ύδρευσης, η ύπαρξη ασφαλούς νερού».

Επιπλέον, η Αθηνά Λινού πρόσθεσε: «Τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως προκύπτουν από το συνωστισμό. Έχουμε μετακινούμενους πληθυσμούς, οι οποίοι ούτε σιτίζονται ούτε υδρεύονται σωστά, ούτε είναι στις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος