Το Goethe-Institut Thessaloniki γιορτάζει τα 70 χρόνια λειτουργίας του το 2025. Από την ίδρυσή του το 1955, αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ζωής της πόλης και τόπο συνάντησης, διαπολιτισμικού διαλόγου και εκμάθησης γλωσσών για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
“Με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα διαρκέσει όλο το χρόνο, το Goethe-Institut κάνει μια αναδρομή στο ρόλο του ως πολιτιστικό ινστιτούτο και αναδεικνύει τα κομβικά σημεία του έργου του”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Μιρέλλα Μαντάκου, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου . “Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας εορτασμού από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου, θα τεθούν ερωτήματα σχετικά με τις τρέχουσες πολιτιστικές ανταλλαγές και το μέλλον του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Συζητήσεις σε πάνελ με διεθνείς προσκεκλημένους, συναυλίες, εκθέσεις, προβολές ταινιών, καθώς και μια ημέρα εκδηλώσεων για όλη την οικογένεια, αποτελούν μέρος του ποικίλου προγράμματος”, πρόσθεσε..
“Αντλώντας από τα πρόσφατα κύματα λαϊκής κινητοποίησης για έναν δικαιότερο κόσμο, ο Bilal Yilmaz τυλίγει την πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου του Goethe-Institut με ένα μήνυμα ελπίδας μέσα στο σκοτάδι, “Το μέλλον είναι σκοτεινό, αλλά εμείς όχι“. Αναφερόμενος στο έργο καλλιτεχνών όπως οι Christo & Jeanne-Claude, Jenny Holzer και Ugo Rondinone, ο Yilmaz μεταμορφώνει το κτίριο σε μια απροσδόκητη εικόνα – μια εικόνα που αποκαλύπτει αποκρύπτοντας και προκαλεί προβληματισμό μέσω της έκπληξης”, τονίζει η Λυδία Χατζηιακώβου, Επιμελήτρια Σύγχρονης Τέχνης.
“Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Ινστιτούτου ξεκινούν σήμερα Τρίτη 10/6 στις 8μμ με την συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της εκπαίδευσης και του πολιτισμού» όπου η πρόεδρος του Goethe-Institut, Gesche Joost, συνομιλεί με Έλληνες και Γερμανούς εκπροσώπους της πολιτιστικής σκηνής, σε μια δράση που γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ. Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου”, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Σωτήρης Σταμπουλής, Υπεύθυνος προγραμμάτων και επικοινωνίας.
“Από 12/6 έως 26/9 θα φιλοξενηθεί η διαδραστική έκθεση από την Έλμα Πετρίδου με τίτλο «Ich will spielen» βασισμένη σε μοτίβα, παιχνίδια και καθημερινά αντικείμενα της γερμανικής ποπ κουλτούρας – από την εποχή του Bauhaus, της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού.
Έργα τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα από τη μελέτη έργων της συλλογής ρωσικής πρωτοποριακής τέχνης του MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης / Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει η Antje Taubert στην έκθεση «Το Κονστρουκτιβιστικό Ημερολόγιο» από 12 έως 16/6.
Σε συνεργασία με το μουσείο, η καλλιτέχνις αναπτύσσει αυτό το έργο στο πλαίσιο της φιλοξενίας καλλιτεχνών (Artist-in-Residence) στο Goethe-Institut Thessaloniki. Το «Κονστρουκτιβιστικό Ημερολόγιο» αποτελεί έναν καλλιτεχνικό διάλογο, κυρίως με δημιουργίες της καλλιτέχνιδας Λιούμποβ Σεργκέγιεβνα Ποπόβα (1889–1924).
Για τον ρόλο των Underground πολιτισμών στη διαμόρφωση του μέλλοντος θα συζητήσουν όσοι βρεθούν στο Goethe-Institut την Πέμπτη 12/6 στις 7.30μμ.
Την Παρασκευή 13/6 στις 9μμ θα προβληθεί η ταινία «Δύο τρία χρόνια» και θα ακολουθήσει συζήτηση για τη συνάντηση δύο πολιτισμών και την αλληλεπίδρασή τους στις σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.
Η γιορτινή εβδομάδα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 14/6 με ένα απόγευμα δράσεων για όλη την οικογένεια. Από τις 5 έως τις 9μμ στο Goethe Open Day το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορευτικές επιδείξεις streetdance, αλεξίπτωτα, εργαστήρια χειροτεχνίας, παζάρι και αναγνώσεις βιβλίων, χρονοκάψουλες, κυνήγι θησαυρού, εφαρμογές και παιχνίδια με χρήση γυαλιών Εικονικής Πραγματικότητας, κουκλοθέατρο και πολλά ακόμα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος