57 αφανείς ήρωες του ΄21 σε έκθεση στην Αγιορειτική Εστία

Επί της οδού Εγνατίας 109, στην Θεσσαλονίκη, στο κτήριο της Αγιορειτικής εστίας στον πρώτο  όροφο, στις 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μιας ξεχωριστής έκθεσης, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Σεπτεμβρίου και η είσοδος είναι δωρεάν.

Οι ήρωες του 1821 δεν ήταν μόνο οι πολύ γνωστοί, αλλά υπήρξαν δεκάδες αφανείς που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδος. Πρόκειται για αγίους που μαρτύρησαν κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί.  Οι μορφές 57 νεομαρτύρων παρουσιάζονται από 26 εικαστικούς στην έκθεση «Νεομάρτυρες πορεία προς την ελευθερία», αναφέρει ο Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.

Η πανδημία ανέστειλε πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά ο εγκλεισμός έδωσε την ευκαιρία της δημιουργίας. Οι καλλιτέχνες ήταν ελεύθεροι να αποφασίσουν ποιόν άγιο θα ήθελαν να παρουσιάσουν και πόσα έργα  θα ήθελαν να εκθέσουν, ακολουθώντας όποια τεχνοτροπία επιθυμούσαν.

Οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν στην υπηρεσία της έκθεσης και οι επισκέπτες μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τους νεομάρτυρες, το έργο τους και τους καλλιτέχνες, μέσω ειδικών εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η Αγιορειτική Εστία  υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα δράσεων με τίτλο «Το  Άγιον Όρος στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό μια άγνωστη στο ευρύ κοινό πτυχή της Αθωνικής ιστορίας, δηλαδή της συμμετοχής του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επανάσταση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος