3η Διεθνής Συνάντηση Λογοτεχνίας με θέμα “Η λογοτεχνία αλλιώς… Χωρίς κλικ”

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στη Θεσσαλονίκη η 3η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας «Η λογοτεχνία αλλιώς… χωρίς κλικ» στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη με τη συμμετοχή 200 μαθητών και εκπαιδευτικών από 20 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ και 50 εκλεκτών εκπροσώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Δερμιτζόγλου, ο επί 29 χρόνια Διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινούπολης στην εκπομπή “Μέρα με Χρώμα” η συνάντηση διοργανώνεται από το Ζωγράφειο σε συνεργασία με τα  Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη και τελεί  υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

“Το Ζωγράφειο συνεχίζει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός και να μεταδίδει το μήνυμα ότι υπάρχουμε” τόνισε ο κ. Δερμιτζόγλου, η “ψυχή” του ιδρύματος που έχει ζήσει 40 χρόνια μέσα σε τούτο το σχολείο από τα μαθητικά του χρόνια έως και σήμερα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δράσεις του σχολείου και τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η αίσθηση της παρέας μεταξύ των μαθητών στη διεθνή συνάντηση λογοτεχνίας, που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά, ευχόμενος του χρόνου να πραγματοποιηθεί εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη.

Λίγα λόγια για την πρώτη ημέρα της 3ης Διεθνούς Συνάντησης Λογοτεχνίας

Μαθητές, καθηγητές της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συγγραφείς, κριτικοί, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις, ερωτήσεις και προβληματισμούς σχετικά με τη λογοτεχνία και τον ρόλο της στη σύγχρονη διαδικτυακή εποχή.  Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης  κήρυξε  η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Στην πρώτη συζήτηση «Οι λογοτέχνες μιλούν μόνο με το έργο τους;» με ειδικό σύμβουλο την Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ, Συγγραφέας, συντονίστρια την Μικέλα Χαρτουλάρη, Δημοσιογράφο και συνομιλητές τον Σπύρο Γιανναρά, Δημοσιογράφο, Συγγραφέα και τον Γιάννη Παλαβό, Συγγραφέα,  οι σύνεδροι εστίασαν στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει ο λογοτέχνης με το έργο του αλλά και τις παρεμβάσεις του στην κοινωνία.

Η μαθήτρια Θεοδώρα Ζάτκα παρατήρησε ότι οι λογοτέχνες οφείλουν να υιοθετούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε μορφή του βίου, να εξυψώσουν την προσωπικότητά τους σε σύμβολο αξιών και να μην περιορίζονται στο μελάνι και τις σελίδες των έργων τους. Η κ. Αμπατζοπούλου από την πλευρά της τόνισε ότι ο λογοτέχνης που έχει το αίσθημα του συμπάσχειν χρειάζεται χρόνο για να αντιδράσει, ενώ ο εξεγερμένος λογοτέχνης ουσιαστικά υπονομεύει τις συνήθειες. Ο Σπύρος Γιανναράς ανέφερε ότι ο συγγραφέας παλεύει με το υστέρημα. Όλη η ζωή του είναι ένα κυνήγι, καθώς πραγματεύεται το δράμα της ανθρώπινης συνθήκης, ενώ ο Γιάννης Παλαβός δεν δίστασε να επισημάνει ότι ο λογοτέχνης είναι το αντίβαρο ανθρωπιάς αλλά δεν πρέπει να επωμίζεται και τον ρόλο ενός υπερανθρώπου. 

Στον δεύτερο κύκλο συζήτησης με τίτλο «Το όραμα του λογοτέχνη σύμμαχός μου» με ειδικό σύμβουλο τον κ. Γιάννη Πάσχο, Συγγραφέα  και συντονίστρια την Μαρίνα Αγγελάκη, δημοσιογράφο  συμμετείχαν ο Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας, η Μαρία Λάτσαρη, ποιήτρια, η Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια, Δοκιμιογράφος και η Κωνσταντίνα Σιαχάμη, ποιήτρια έγινε λόγος για τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να έχει ο λογοτέχνης ως σηματωρός στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η μαθήτρια Νικολέτα – Άννα Μεντεσέ τόνισε ότι η λογοτεχνία είναι ένας τρόπος να εκφράσει κανείς τα συναισθήματά του, ενώ το όραμα κάθε λογοτέχνη μπορεί να μας καθοδηγεί γενικότερα στη ζωή μας. Παράλληλα, η μαθήτρια Αλίκη – Ειρήνη Μουρατίδη παραδέχτηκε ότι η λογοτεχνία μπορεί να πει τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο και να αγγίξει συναισθηματικά τον καθένα μας, ενώ ο κ. Κοροβίνης με τη σειρά του μας θύμισε ότι οι λέξεις είναι θηλυκές, γεννάνε άλλες λέξεις.

 Στη συνέχεια, στην τρίτη συνάντηση – συζήτηση με τίτλο «Ο πολιτισμός του χρυσόψαρου ή ο κόσμος των πολλών Giga σε μεγάλες δοκιμασίες» με ειδικό σύμβουλο και συντονιστή τον Κώστα Καραβίδα, μέλος Ε.ΔΙ.Π του Τμήματος Φιλολογίας Παν. Ιωαννίνων και συνομιλητές τον Σάκη Σερέφα, συγγραφέα,  τον Ζαχαρία Σκούρα, Ομότιμο Καθηγητή Γενετικής του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, ηθοποιό ο λόγος στράφηκε στον ρόλο της τεχνολογίας στη σημερινή εποχή και στο πώς και πόσο αυτή θα επηρεάσει τη λογοτεχνική παραγωγή. Ο Σάκης Σερέφας διατύπωσε την άποψη ότι η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά στη συγγραφή, ενώ ο νέος που έχει τα ανάλογα ερεθίσματα από το σπίτι και το σχολείο θα διαβάσει λογοτεχνία. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης με τη σειρά του είπε πως η λογοτεχνία καλλιεργεί τη συναισθηματική μας μνήμη, ενώ ο Ζαχαρίας Σκούρας δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι συνολική νοημοσύνη, η φυσική νοημοσύνη είναι το κάθε «εγώ».

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση υπό τον τίτλο «Το βιβλίο που θα ήθελα να έχω γράψει» με ειδικό σύμβολο και συντονιστή τον Γιάννη Μπασκόζο, Δημοσιογράφο, Συγγραφέα και συνομιλητές τον Κώστα Ακρίβο, Συγγραφέας, την κ. Νεκταρία Ζαγοριανάκου, Συγγραφέας, τον Θωμά Κοροβίνη, Συγγραφέα  και τον Γιάννη Πάσχο, Συγγραφέα, όπου μαθητές και συγγραφείς μίλησαν για τα αγαπημένα τους αναγνώσματα. Με αφορμή τις ερωτήσεις των μαθητών ο Θωμάς Κοροβίνης ανέφερε ότι μάγος πρέπει να είσαι στη ζωή κάθε μέρα, να είσαι ρηξικέλευθος και να τολμάς! 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος